Kamery v pražských autobusech už dokážou ochránit řidiče

Praha – Ve stovce pražských autobusů konečně funguje záznamový systém, který v případě jakéhokoli incidentu všechno natočí. Funguje v autobusech vybavených kamerami, které dopravní podnik začal nakupovat loni. Kamery sice fungují od začátku, dosud ale nebylo možné obraz zaznamenat pro další použití. Dopravní podnik zpoždění vysvětluje složitou technologickou přípravou. Ročně v Praze dojde k několika desítkám napadení řidičů a ne vždy se útočníky podaří chytit.

Dosud sice řidič prostřednictvím kamery mohl sledovat incident ve voze, nemohl ho ale zaznamenat. To se teď mění. Pokud bude řidič nebo cestující v ohrožení, je možné vše nahrát. „Systém vytvoří od okamžiku stisku patnáctiminutový záznam. V případě potřeby je možné ho dalším stisknutím tlačítka znovu prodloužit,“ Jan Barchánek, řekl zástupce vedoucího jednotky pro provoz autobusů.

Záznam zůstane k dispozici dvě hodiny, potom se automaticky smaže. Pokud by byl potřeba i později, mohou ho dispečeři stáhnout na fleš-disk a předat policii. Cestující budou v autobusech informování o kamerovém systému příslušnou samolepkou na základě platných smluvních přepravních podmínek.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Možnost zaznamenávat dění v autobusu by mohlo přispět především ke zvýšení bezpečnosti řidičů. Ročně dochází k desítkám napadení řidičů autobusů a často útočníky policie nedopadne. „Zejména na konečných je obtížné získat svědky incidentu. V ten okamžik, by nám tyto záznamy skutečně mohly pomoct v indetifikaci,“ podotkl Barchánek.

Kompletní záznamové zařízení mají řidiči k dispozici ve stovce autobusů SOR NB12 a NB18. V jejich nákupech bude dopravní podnik pokračovat i v dalších letech, celkem jich objednal 620. Poté budou kamery v polovině všech strojů, které dopravce má.