John vrátil policejnímu řediteli návrh úspor k přepracování

Praha – Ministr vnitra Radek John (VV) chce, aby policejní prezidium v rámci úspor opustilo třicet procent zaměstnanců. Policejní prezident Oldřich Martinů sice formálně toto číslo naplnil, ve skutečnosti šlo ale jen o kosmetické přesuny nebo o rušení neobsazených míst. Poloviční reforma ale u ministra narazila, a Martinů musí tak návrh přepracovat.

John chce, aby z prezidia odešlo 600 lidí. Ve skutečnosti výpověď dostalo jen 49 lidí, dalších dvě stě tabulkových míst se zrušilo a 340 policistů se převedlo pod elitní útvary. S tím Martinů u Johna narazil. „Policejní prezident už odevzdal materiály, které po něm pan ministr požadoval, ovšem byly mu vráceny,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Jiří Reichl. Martinů teď má několik dní na to, aby návrh přepracoval. „Na našich návrzích se vlastně nic nemění. My se snažíme o to, aby výkonné tabulky, když to takhle řeknu, se dostaly na výkonné útvary a policejní prezidium plnilo jakousi kontrolní či metodickou funkci,“ prohlásil mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

Spor nemá jednoduché řešení: zatímco u občanských zaměstnanců je výpověď snadná, policisty chrání zákon daleko lépe. I proto je pro prezidium jednodušší jejich převedení na jiné útvary. Úspor se tím ale nedosáhne. „Propustit policistu nelze jinak než ze zákonných důvodů. A protože nejsou žádné organizační změny, podle kterých by policisté mohli být propuštěni, jedná se buď o zrušení prázdných tabulek, nebo přesunutí do jiných výkonných útvarů,“ tvrdí ale šéf policejních odborů Milan Štěpánek. Celý policejní sbor by měl podle Johna v rámci úspor čítat 40 tisíc mužů místo současných 44 tisíc.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)