Zimní pneumatiky letos plošně povinné nebudou

Praha – Zimní pneumatiky budou i nadále povinné jen na úsecích označených dopravním značením. Ministerstvu dopravy se totiž nepodařilo prosadit návrh, aby byly zimní pneumatiky povinné na celém území Česka. Píší to Lidové noviny. Úseky, kde je zimní obutí povinné, označuje značka „zimní výbava“, která byla zavedena v roce 2008, od počátku ji ale provázely problémy.

Ministerstvo dopravy je proto navrhovalo zrušit, značky by nahradilo povinné zimní obutí po celém území republiky. Řidiči by museli mít zimní gumy vždy, když by byla silnice pokryta sněhem či ledem nebo když by před sněhovými přeháňkami či námrazou varovala předpověď počasí. Při suché vozovce a slunečném počasí by je policisté za letní pneumatiky nepokutovali. 

„Náš návrh byl už v legislativním procesu, když se s výměnou sněmovny shodil ze stolu. Tím se zdržel a musí být projednán znovu,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Zákon přitom měla vláda projednat do začátku zimní sezony. Ta podle předpisů trvá od listopadu do března.

Podle původního návrhu by automobily do 3,5 tuny musely mít zimní pneumatiky na všech kolech, těžší vozy jen na kolech u poháněných náprav. U osobních vozidel byla požadovaná hloubka vzorku pneumatiky 4 milimetry, u nákladních vozů 6 milimetrů. Pokud by řidiči nařízení o pneumatikách nerespektovali, hrozil by jim jeden trestný bod a pokuta až dva tisíce korun.

Vydáno pod