Grandhotel Pupp i zámek v Moravském Krumlově jsou na prodej

Praha – Pokud nemáte hluboko do kapsy, můžete si koupit jeden z nejslavnějších hotelů v Česku. Karlovarský Grandhotel Pupp totiž nabízí britský realitní portál k prodeji. Stejně jako zámek v Moravském Krumlově, kde je vystavena Muchova Slovanská epopej. Informaci přinesl server Týden.cz. Cena, za jakou jsou obě významné nemovitosti na prodej, není známá. V případě Moravského Krumlova ale zřejmě příliš vysoká nebude, zámek totiž potřebuje celkovou rekonstrukci za stovky milionů korun.

Jeden ze symbolu Karlových Varů, Grandhotel Pupp, se loni kvůli výraznému poklesu klientely propadl do ztráty přesahující 16,5 milionu korun. Současný vývoj hospodaření navíc ukazuje, že se hotel do černých čísel nedostane ani letos. To je zřejmě hlavní důvod, proč je hotel na prodej. Podle jednatele realitní kanceláře Luxury Business Zdeňka Horkého je Pupp nabízen přes britský portál, protože v Česku by bylo těžší najít zájemce. 

To platí i pro zámek v Moravském Krumlově, který vlastní Incheba. Ta ho pro změnu prodává, protože pro něj v současné době nemá využití. „Původně jsme měli vypracovaný projekt přeměny zámku na hotel a kongresové centrum, ovšem z těchto plánů sešlo. A rekonstrukce objektu je dost finančně náročná,“ uvedl jednatel Incheby Radovan Ježovič. Prodej je prý ale jen jednou z alternativ a společnost se ještě definitivně nerozhodla. 

Reportáž Barbory Halbgebauerové (zdroj: ČT24)

Slovanskou epopej by nebylo kdo vystavit

starosta města Moravský Krumlov Jaroslav Mokrý (ODS)

„Když bude potřeba zámek opustit, epopej půjde do depozitáře, protože ani Krumlov ani Praha na něj nemají nárok.“

Radnice v Moravském Krumlově se obává, že by v případě prodeje zámku neměla kde vystavovat slavnou Slovanskou epopej od malíře Alfonse Muchy. „Pokud by nový majitel okamžitě vypověděl smlouvy, tak by nebylo kde epopej vystavovat,“ varuje Mokrý, který byl informacemi o možném prodeji zámku velmi překvapen. Incheba ovšem slibuje při případném prodeji trojstranná jednání, aby se město mohlo dohodnout s novým majitelem.