Bývalý olomoucký žalobce půjde k soudu za řízení v opilosti

Olomouc – Bývalý olomoucký žalobce Aleš Zdráhala půjde za řízení v opilosti před soud, státní zástupce předal tento týden žalobu, píší Lidové noviny. Zdráhalovi hrozí jeden rok vězení, peněžitý trest nebo zákaz řízení. Paradoxem přitom je, že měl Zdráhala během svého působení na státním zastupitelství na starosti mimo jiné prohřešky řidičů. Na svou funkci kvůli nehodě 1. září rezignoval.

Policejní hlídka mu v červnu při kontrole naměřila v dechu 1,99 promile. Krevní testy následně prokázaly 1,4 promile. Jízdu pod vlivem takového množství alkoholu už zákon klasifikuje jako trestný čin. Zdráhala navíc překročil i povolenou rychlost. „Dne 24. června 2010 zastavila policejní hlídka vozidlo Audi A4 na silnici směrem do centra. Devětapadesátiletý řidič jel v místě, kde je povoleno 50 km/h, o patnáct kilometrů za hodinu více,“ uvedla už dříve olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková. 

Zdráhala působil na státním zastupitelství několik let. Například v roce 2004 byl žalobcem v případu nehody v Samotiškách u Olomouce, při které přišli o život čtyři mladí lidé. V roce 2008 zase podal žalobu na řidiče tramvaje, který přivřel tříletého hocha ve dveřích a pak ho asi sto metrů táhl.