V Praze se diskutovalo o drogách

Praha – V pražském Obecním domě v rámci mezinárodní konference Městská drogová politika v éře globalizace proběhla diskuse na téma, jak se vypořádat s drogami v ulicích velkých měst. Účastnili se jí jak odborníci, tak starostové jednotlivých městských částí. Právě na hlavní město se zaměřila zvláštní pozornost – kvůli kontaktnímu centru Sananim na Smíchově. Místním totiž centrum a narkomany ve své čtvrti nechtějí. Sananim zase kvůli různým útokům požádal o policejní ochranu.

Policejní experti varují, že dostupnost všech druhů drog je v české metropoli téměř stoprocentní. I tak ale ve srovnání s ostatními evropskými metropolemi vychází Praha, co se drogové scény týká, poměrně dobře. Podle primátora Pavla Béma, jednoho z diskutujících, je v Praze nejnižší úmrtnost narkomanů i nejnižší výskyt viru HIV. Adiktolog Tomáš Zábranský také připomněl, že tu ani neexistuje organizovaná kriminalita, kdy si gangy rozdělují mezi sebou ulice pomocí střelných zbraní.

V Praze se soustředí plná třetina všech nitrožilních narkomanů z ČR, konkrétně 11 500. Dvě třetiny nitrožilních narkomanů v Praze užívají opiáty jako je například heroin, třetina stimulační drogy (pervitin). Ročně se tu v deseti terénních programech vymění přes 2 miliony jehel, v celém Česku pak 4,6 milionu jehel. Dalším pražským specifikem je polootevřená drogová scéna - narkotika jsou běžně dostupná v samotném centru města a jeho bezprostředním okolí. „To se promítá do krádeží v obchodech, krádeží vloupáním do vozidel, do sklepů, takovou drobnou majetkovou kriminalitu, a to je to nejpalčivější, co z pohledu občana a drog v Praze pálí,“ uvedl další z diskutujících, ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Příkladem problémů je i mediálně sledovaný boj o největší kontaktní centrum na pražském Smíchově Sananim. Obyvatelé okolních ulic se s jeho existencí nesmířili - i když část odpůrců pomalu mění názor. Požadují ale, aby na místo dohlížela nepřetržitě policie, aby si narkomani v okolí centra drogy neaplikovali, i lepší komunikaci pracovníků Sananimu.

Vydáno pod