I statistika může být hra, přesvědčují se žáci základních škol

Praha - Stovky základních škol a víceletých gymnázií si zkoušejí statistické sčítání podobné oficiálnímu sčítání lidí, domů a bytů, které se uskuteční v březnu roku 2011. Tzv. minisčítání je zábavná forma statistického zjišťování, která má zajímavě a prakticky přiblížit žákům a studentům princip sběru, zpracování a využití statistických dat. Český statistický úřad je rozjel jako součást propagace toho skutečného sčítání plánovaného na příští rok.

Naučit se statistiku není úplně jednoduché. Místo vzorečků teď ale dětem stačí internet. Vyplní dotazník a už vidí, jak se čísla a grafy mění. Dětem se nejvíce líbí třeba otázka, kam by chtěly vyrazit na školní výlet. Výsledky ale ocení i učitelé. Dozvídají se například, že nejméně oblíbeným předmětem ve škole je čeština, jak daleko to jejich žáci mají do školy nebo jak jim chutná ve školní jídelně.

„Snažíme se poskytnout školám něco, aby statistika nebyla takový otloukánek,“ podotkla Eva Kortanová z Českého statistického úřadu. Přiblížit svou vědu se statistici snaží dětem i na nejmodernějších technologiích, které tradičně přitahují jejich pozornost. Děti si například mohou zjistit, jaký je průměrný věk jejich přátel na Facebooku, jak často mění svou profilovou fotku nebo jaká slova píší nejraději.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Statistiku hrou si mohou děti na webových stránkách Minisčítání.cz vyzkoušet až do 12. listopadu. Pak se na internetu objeví celkové výsledky šetření a statistický úřad vyhodnotí soutěž tříd.