Ministr školství Dobeš oznámí detaily generálky státních maturit

Praha - Už tento týden přijdou ředitelům středních škol testy na generálku státních maturit. Ta proběhne přesně za týden, tedy 11. října, a ministr školství Josef Dobeš dnes oznámí detaily této zkoušky. Názor společnosti na státní maturity je přitom podle průzkumu agentury STEM velmi rozporuplný. Většina lidí sice soudí, že úroveň maturit na středních školách je velmi rozdílná, jen 47 % lidí ale souhlasí se zavedením státních maturit tak, jak se plánuje.

Učitelé, a především studenti očekávají s napětím, s jakými detaily ohledně generálky státních maturit dnes přijde ministr školství Josef Dobeš. Jisté už je, že generálka státních maturit má především prověřit především, jak bude celý proces fungovat. Školy už mají počítače, skenery a tiskárny určené výhradně k posílání výsledků zkoušek do centra pro reformu maturit. V tomto týdnu jim přijdou už i samotné testy.

Středisko pro přípravu maturit CERMAT garantuje utajení testů až do okamžiku, kdy si je převezmou školy. Poté podle ředitele CERMATu Pavla Zeleného přebírají odpovědnost ředitelé škol: „Předpokládám, že ředitelé budou dostatečně při smyslech a nebudou hazardovat s tím, že by testy unikly právě z jejich školy,“ dodal.

Generálka státních maturit se blíží (zdroj: ČT24)

Studenti se své výsledky dozvědí v listopadu

Marie Plocková, ředitelka SPŠST Panská

„Celková generálka bude zaměřena na svoz a celkovou logistiku.“

Konec školního roku nabídne žákům stejně jako generálka možnost vybrat si ze dvou úrovní státních maturit. Při generálce si tu náročnější variantu vyzkouší čtvrtina studentů, ostatní zvolili tu jednodušší. Školy si většinou stěžují na složitost nových maturit. Každý učitel bude muset pročíst desítky stran s pokyny. Vadí jim také to, že se nedozvědí, jak při generálce žáci uspěli v porovnání s ostatními školami.