ABL může hrozit 10milionová pokuta, Mlejnský podal trestní oznámení

Praha – Bezpečnostní agentuře ABL hrozí až desetimilionová pokuta od Úřadu pro ochranu osobních údajů, pokud se prokáže, že shromažďovala a dlouhodobě uchovávala databázi osob, které sledovala. Serveru Týden.cz to potvrdil předseda úřadu Igor Němec s tím, že k ničemu takovému nemá firma povolení. Majitel firmy a bratr ministra dopravy Matěj Bárta slíbil situaci začít ještě dnes řešit.

„Pokud by se zjistilo, že si vedou databázi, tak by to samozřejmě spadalo pod zákon na ochranu osobních údajů. K tomu oprávněni nejsou,“ uvedl pro Týden Němec. Možnost, že ABL překračuje zákon, vyvstala poté, co Mladá fronta Dnes upozornila na sledování politiků touto bezpečnostní agenturou. Vzhledem k tomu, že ke sledování docházelo od roku 2006 a informace jsou k dispozici i nyní, je možné, že agentura uchovávala informace v databázi až čtyři roky.

Podle bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka by soukromá bezpečnostní agentura oprávnění k budování databáze osobních údajů nikdy nezískala. „Každá organizace navíc podle mého názoru a mých zkušeností včetně tajné služby musí mít v takovém případě v podstatě povolení od Úřadu pro ochranu osobních údajů, systémy musejí být certifikované a tak dále,“ dodal Randák pro Týden.

Mlejnský prý ví, kdo ho chtěl kompromitovat

Starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS), který byl údajně před čtyřmi lety sledován agenturou ABL, podal trestní oznámení. Podle svých slov vlastní dokumenty, které dokládají, kdo za kauzou stojí a chce je předat policii. Informace prý byly pořizovány jako kompromitující materiály. Mlejnský podal oznámení na neznámého pachatele. Až ho policie předvolá, chce jí předat dokumenty, které údajně dokládají, kdo za sledováním stojí. „Pod hrozbou trestního stíhání vůči mé osobě, které hrozí, pokud bych lhal, řeknu jména lidí, o nichž vím, že to na mě sbírali a že mě sledovali,“ řekl dnes Mlejnský.

Kvůli kauze ABL se koaliční špičky scházet nebudou. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by ji neměli řešit politici, ale policejní vyšetřování. Proto nebudou občanští demokraté aféru kolem údajného sledování svých politiků otevírat na koaliční půdě. Podle informací ČTK se věcí „nijak zásadně“ nezabývalo ani grémium strany. Také podle dalších občanských demokratů musí případ především vyšetřit policie.

Trvá na tom, že za sledováním stojí lidé, kteří byli dříve členy ODS a nyní kandidují za TOP 09. Jde o Stanislava Urbánka a Jana Vašíčka, oba už minulý týden takové obvinění odmítli. Vašíček uvedl, že on sám byl mezi sledovanými politiky. „Před čtyřmi lety na mě shromažďovali informace, viděl jsem je a měl jsem je v ruce. To, co mi ukázali redaktoři z MfD, bylo hodně podobné, téměř stejné,“ sdělil Mlejnský. Podrobnosti ke kauze chce zveřejnit až na tiskové konferenci, kterou svolá v tomto týdnu.

Vydáno pod