Za přijímání úplatků na radnici v Kostelci dostal úředník tři roky

Rychnov nad Kněžnou - Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou dnes potrestal vedoucího odboru dopravy radnice v Kostelci nad Orlicí Milana Furdu třemi roky vězení nepodmíněně. Podle spisu od srpna 2008 do února 2009 přijímal úplatky při přihlášení vozidel či zápisu změn do registru vozidel. Muž se podle soudu dopustil šesti desítek skutků, kdy od lidí ve své kanceláři přijal téměř šedesát úplatků od 50 do 1 000 korun. Celkem podle obžaloby získal necelých 20 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný. Obhajoba si ponechala lhůtu na odvolání, státní zástupkyně se svého práva vzdala. Furda přes potrestání soudem odbor dopravy dál povede. Podle tajemníka radnice Jana Volného může o jeho případném propuštění radnice rozhodnout až po pravomocném skončení případu. Do té doby se na něj musí pohlížet jako na bezúhonného.

Trest nakonec padl přísnější, než navrhovala státní zástupkyně, která žádala tříletou podmínku. Úředník navíc nesmí deset let pracovat ve státní správě a musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun. „Soud má za to, že je nutné uložit nepodmíněný trest mírně nad spodní hranicí trestní sazby. Neshledali jsme podmínky pro podmíněný odklad trestu,“ řekl při zdůvodnění rozsudku soudce Jiří Fuks. Podle něj Furdovi přitížilo, že spáchal více trestných činů, které páchal po relativně dlouhou dobu, a také hrubě zneužil svého postavení úředníka. V očích soudu mu příliš nepomohlo ani to, že se nezúčastnil hlavních líčení ani neprojevil lítost.

Furdův obhájce Ivan Brož tvrdí, že obrazové a zvukové záznamy z kanceláře obžalovaného byly pořízené nezákonným způsobem, a navrhl, aby soud jeho klienta zprostil obžaloby: „Na základě nekonkrétních údajů z trestního oznámení bylo zahájeno sledování jedné konkrétní osoby. To považuji za zásadní porušení zákona… Vše se odvíjí od ústavních rozhodnutí, která byla v obdobných věcech vydána.“ Podle státní zástupkyně ale byly všechny úkony v této věci pořízené v souladu se zákonem.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Rychnovský soud již vloni v prosinci Furdovi uložil trestním příkazem jeden rok vězení s podmíněným odkladem na pět let a pětiletý zákaz činnosti. Státní zástupkyně i Furda se proti tomu odvolali, a proto soud nařídil v případu hlavní líčení, které začalo 10. března.

Policie se případem začala zabývat v květnu 2008 na základě trestního oznámení, jež podalo vedení města. Furdu zatkla loni v březnu. Všemu předcházela fáma, že vedoucí odboru bere úplatky. Důkazy získali kriminalisté z odposlechu kanceláře.

Vydáno pod