Stavbu III. železničního koridoru blokují spekulanti s pozemky

Kyšice (Plzeňsko) - Stavbu III. železničního koridoru komplikují spekulanti s pozemky, kteří v několika případech účelově skoupili ornou půdu pod nově plánovanou tratí z Plzně do Rokycan a teď si diktují podmínky. Tvrdí to Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a hodlá podat žádost o vyvlastnění. Podle samotných úředníků je vzhledem ke stávající podobě vyvlastňovacího zákona šance na úspěch malá. Kvůli stavbě koridoru v úseku mezi Plzní a Rokycany jedná investor už čtyři roky s více než čtyřmi stovkami vlastníků pozemků. Původně jim nabídl 138 korun za metr čtvereční orné půdy. Prodala však jen malá část z nich, ostatní chtěli víc.

„Podařilo se nám prosadit novou cenovou mapu, podle které se cena pozemku zvedla na 540 korun,“ uvedla starostka Kyšic Jana Hradská (ODS). S tím už většina vlastníků souhlasila. Investor už jim za půdu zaplatil celkem 50 milionů korun, ale deset majitelů trvá stále na svém. Podle Hradské tam nějaké spekulace budou.

„Pokud nedojde k dohodě, tak samozřejmě budeme využívat i instituce vyvlastňovacího zákona,“ řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Podle Jiřího Kubíka z plzeňského magistrátu trvá u nás vyvlastňovací řízení tři měsíce a odvolací řízení pak měsíce dva. Soudní přezkum může následně trvat i roky.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Na úsek Plzeň hlavní nádraží – Doubravka už je vydané stavební povolení, část z Rokycan do Ejpovic by se ho měla dočkat v listopadu. Problémy s pozemky u Kyšic komplikují část stavby mezi Ejpovicemi a Doubravkou. „Už nyní jsme v časovém skluzu,“ doplnil Halla.

Podle ministra dopravy Víta Bárty (VV) je strategickou stavbou v Plzeňském kraji právě III. železniční koridor. Po dokončení stavby III. koridoru z Prahy do Plzně bude podle ministra železnice „více než konkurenceschopná“.

Vyvlastnění je podle vedení SŽDC krajní řešení, které navíc nemá ve stávající legislativě žádnou oporu. Pokud se nezmění vyvlastňovací zákon, má investor podle odborníků prakticky nulovou šanci na úspěch.

Problémy s pozemky u Kyšic komplikují část stavby mezi Ejpovicemi a Doubravkou.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod