Jako vládní zmocněnec měl dohlížet na liberecký šampionát, teď se zařadil do fronty věřitelů

Praha – Bývalý liberecký poslanec ODS Tomáš Hasil byl jako vládní zmocněnec pověřen dohledem nad lyžařským šampionátem, který skončil stomilionovým dluhem. Zároveň mu ale patří podíl ve společnosti Kalendář Liberecka, která získala licenci na provozování rozhlasové stanice. A rádio Dobrý den, ačkoliv působilo teprve několik měsíců, se pak stalo oficiálním placeným rádiem mistrovství. Hasilova společnost se teď paradoxně postavila do fronty věřitelů, kteří se domáhají uhrazení dluhů po věřitelích.

Hasil působil ve funkci vládního zmocněnce dva roky, za což vyinkasoval od státu zhruba půl milionu korun. Zároveň ovšem pobíral i poslanecký plat. Exposlanec ovšem tvrdí, že jeho úlohou nebylo nahlížet do účetnictví šampionátu. To prý měla dělat prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová a pak také správní rada, tvořená zástupci města Liberce, Libereckého kraje, ministerstva školství a svazu lyžařů. 

Kromě půl milionu korun za výkon vládního zmocněnce si ovšem Hasil na šampionátu přivydělal i jinak. Společnost Kalendář Liberecka, ve které má podíl, totiž provozovala rádio Dobrý den. A právě toto rádio se po několika měsících své existence stalo oficiálním, a tedy placeným rádiem šampionátu, i když nabízelo téměř totožný výsledkový servis, jako ostatní stanice zadarmo. 

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Společnost Kalendář Liberecka se teď postavila do zástupu věřitelů, kteří žádají vypořádání dluhů po mistrovství. Největší dluh zůstal Dopravnímu podniku města Liberce, který žádá 21 milionů korun. U menších věřitelů se částky pohybují většinou v řádu statisíců. Kolik přesně žádá Hasilova firma, je zatím tajné, materiál nejdřív musí projednat vláda. 

Kabinet bude zřejmě už příští týden jednat o další pomoci dlužníkům. Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce navrhnout, aby se o úhradu většiny dluhů podělil jeho resort s ministerstvem financí. To ale tímto plánem příliš nadšeno není. „My nejsme nijak nakloněni tomu, aby stál liberecký šampionát daňové poplatníky další peníze,“ uvedl mluvčí Ondřej Jakob.

Podle týdeníku Respekt se ale na předraženém mistrovství někteří věřitelé přímo podíleli. Třeba když účtovali údajně předražené ubytování nebo propagaci. Ani z kontrolní zprávy to však není možné přesně zjistit. Je totiž příliš obecná.

Rádio Dobrý den
Zdroj: ČT24