V Ústí mají nové autobusy, příští rok koupí jen dva trolejbusy

Ústí nad Labem - Ústecký dopravní podnik dnes převzal sedm nových autobusů za 40 milionů korun, které nasadí na příměstské linky. Dva patnáctimetrové vozy polské značky Solaris a pět dvanáctimetrových od třebíčského Tedomu budou zřejmě na delší dobu poslední dodávkou, která do města přijde. Podle mluvčího magistrátu Milana Knotka se pro příští rok počítá zatím jen s nákupem dvou trolejbusů.

Městský dopravní podnik bude nové autobusy vypravovat hlavně na příměstské linky. Ústecké ulice dosud brázdily hlavně vysokomýtské karosy a jejich následnice. Jejich dodávky ale před pěti lety prakticky ustaly a od té doby dorazilo jen osm mercedesů a první předváděcí Tedom.

Takového rozšíření se flotila ústeckého dopravního podniku příští rok asi sotva dočká. „Pro příští rok zatím počítáme jen s nákupem dvou nových trolejbusů a rekonstrukcí pěti starších,“ doplnil Knotek. S nákupem nových autobusů se zatím nepočítá a i plánovaná velká obměna trolejbusů je kvůli průtahům s přidělováním evropských dotací nejistá. Dopravní podnik se potýká se stářím vozového parku dlouhodobě. Nejstarší autobusy pocházejí z poloviny 90. let a řada trolejbusů je starších 20 let.