NERV navrhuje 15 opatření ke snížení korupce

Praha - Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhuje v rámci boje s korupcí snížit limit pro vypisování výběrových řízení, zavést elektronické aukce a u dopravních staveb soutěžit výhradně podle nabízené ceny. Zákon o zadávání zakázek by měl přímo obsahovat principy hospodárnosti, účelovosti a efektivity. Dohromady dnes NERV představil 15 opatření, jejich cílem má být zmenšení korupčního prostoru v zakázkách. Podle premiéra Petra Nečase jde o preventivní opatření, jejichž smyslem má být i úspora veřejných peněz. Loni bylo na veřejných zakázkách vyplaceno 630 miliard korun. Pokud by se podle Nečase ušetřila dvě procenta, jde o 13 miliard, tedy o částku srovnatelnou se škrtem v mandatorních výdajích státu. Lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka si dokáže představit podporu své strany pro řadu návrhů z pera NERV.

Většinu protikorupčních opatření chce Nečas uvést do praxe co nejdříve. Úpravy zákonů plánuje prosadit do konce roku 2011, další body, které jsou v pravomoci vlády, dokonce dříve. Jde třeba o využívání datových schránek, do nichž by se měly ukládat všechny dokumenty o tendrech. „Jde o evidenční systém, který zamezuje zpětné manipulaci s dokumentací v procesu zakázky,“ uvedl Nečas. Opatření je podle něho možné zavést do čtyř měsíců.

Jan Pavel, člen NERV

„My jsme si provedli statistickou analýzu drtivé většiny zadaných zakázek a vychází nám tam, že čím více nabídek dostanete, tím nižší cenu inkasujete.“

Limit pro výběrové řízení u stavebních zakázek je nyní šest milionů korun, u ostatních dva miliony. Podle návrhu by se měla hranice snížit na milion korun. Zakázky od 300 000 do milionu korun by se měly zadávat ve zjednodušeném řízení. Firmy, které by se chtěly o zakázku ucházet, by měly podle předlohy splnit jen dva kvalifikační předpoklady. Jde o čestné prohlášení, že je uchazeč schopen zakázku provést a prokázat a že za posledních pět let uskutečnil obdobný, byť i menší projekt. Podle NERV nyní zadavatel často formuluje podmínky tak, aby omezil konkurenci a aby mohl zvítězit jen předem vybraný zájemce.

Hlásit se musí více firem, smlouva s vítězem se pak zveřejní

Mezi další návrhy patří předvýběrové řízení, povinné zveřejňování smluv a dodatků a vytvoření vzorových zadávacích dokumentací. U velkých zakázek by měla platit povinnost určit nejméně pět firem, které by se mohly do tendru přihlásit. Podle Nečase se nyní hlásí v průměru jen tři.

Petr Nečas, premiér

„Je to jediný kontrolovatelný způsob (elektronické aukce) v rámci veřejného sektoru.“

Elektronické aukce by se měly konat u menších zakázek. „Musí být jednoduchý elektronický nástroj, který bude používán u těchto malých zakázek,“ zdůraznil Nečas. Naopak údaje o prodeji veřejného majetku by měly úřady zveřejňovat s dostatečným předstihem na oficiálních serverech; cena by se stanovila v aukci. Vláda chce také každý rok vydávat zprávu o stavu veřejných zakázek.

Vydáno pod