Vondra vyzval k otevření trhů zbrojařským firmám

Praha - Konec protekcionistických praktik při nákupech vojenské techniky a zvýšení konkurence mezi zbrojaři - to jsou plány, k jejichž realizaci dnes vyzval ministr obrany Alexandr Vondra. Pokud státy vpustí na své trhy zahraniční zbrojní firmy, povede to podle Vondry k nižším cenám vojenského materiálu. Uvedl to na úvod mezinárodní konference Industry Day 2010 v Praze.

S českým ministrem vyjádřil souhlas také velitel NATO pro transformaci Stéphane Abrial. „V situaci, kdy jsou obranné rozpočty z velké míry seškrtány, je správné schopnosti našich armád sdílet stále více a více. Tento mnohonárodní přístup nedává žádný prostor pro protekcionismus,“ dodal Abrial.

Podle Vondry je nyní třeba v co nejvyšší míře kombinovat schopnosti jednotlivých států k tomu, aby mohly být armády NATO i Evropské unie vyzbrojeny moderní technikou a jejich vojáci vycvičeni podle nejnovějších standardů. „Přestože členské státy NATO dohromady utratí téměř 900 miliard dolarů na obranu, nemáme potřebné kapacity, dostatek trénovaných profesionálních vojáků a použitelné vybavení na úrovni 21. století,“ uvedl Vondra.

Armády šetří a hledají peníze

Zástupci členských států NATO či EU společně s představiteli obranného průmyslu hledají na dvoudenní konferenci způsoby, jak zajistit další rozvoj armád bez zbytečného navyšování nákladů. Mnohé členské státy aliance totiž vinou ekonomické recese výrazně seškrtaly své obranné rozpočty. Šetřit musí i česká armáda. Příští rok má hospodařit s výdajovým limitem zhruba 44 miliard korun. Letos měla k dispozici téměř 49 miliard.

Mezinárodní konference Industry Day je tradiční akcí, jejímž cílem je rozvoj projektů vzájemné spolupráce NATO a obranného průmyslu. Hlavním tématem letošního sedmého ročníku je transatlantická průmyslová spolupráce NATO a Evropské unie.