Noční autobusy se příští rok vrátí do Olomouce

Olomouc – V lednu nebo únoru příštího roku opět začne jezdit v Olomouci noční městská hromadná doprava. Oznámil to náměstek primátora Svatopluk Ščudlík. Magistrát města se rozhodl přehodnotit své rozhodnutí, kvůli němuž noční linky přestaly jezdit, kvůli prostestům občanů. Za obnovení nočních linek MHD se postavilo asi 800 lidí. Vedení města obhajovalo zrušení nočního provozu významnými úsporami v rozpočtu a nízkou vytížeností spojů.

„Mezi půlnocí a třetí hodinou ráno ale opravdu máme v MHD trochu mezeru. Je vidět, že občané města by přivítali změnu,“ řekl náměstek Ščudlík. Na omezení nočního provozu se vedení města s dopravním podnikem dohodlo poté, co letos na provoz MHD zbylo méně peněz než dříve. Primátor Martin Novotný se nyní pokusí přimět dopravní podnik k hledání úspor v jiných oblastech, než je redukce rozsahu veřejné dopravy.

Proti zrušení nočních spojů se postavilo olomoucké Hnutí Duha, které argumentuje tím, že pěší chůze v noci do vzdálenějších městských částí či přeprava vozy taxi není pro obyvatele a návštěvníky města jak z bezpečnostních, tak z finančních důvodů příznivá. K protestu se svým podpisem připojilo na 800 lidí, kteří bydlí v Olomouci nebo dojíždějí do krajského města za prací či studiem.