Jemnice chce převzít „svoji“ lokálku

Jemnice (Třebíčsko) – Lokálka z Moravských Budějovic do Jemnice byla první, o které úřady oficiálně oznámily, že letošní rok je pro ni poslední. Kraj na trati pro rok 2011 už neobjedná dopravu a Správa železniční dopravní cesty ji formálně zruší. Koleje zůstanou na svém místě, ale napospas přírodě a zlodějům – pokud ji někdo nezachrání. O to se chce pokusit město Jemnice společně s Jindřichohradeckými místními drahami, úspěšným provozovatelem jihočeských úzkokolejek.

Na zániku trati dlouhé 21 kilometrů má zájem především stát. Peníze, které dává na její údržbu, se ani zdaleka nevracejí, lokálka se tak ocitla na seznamu prodělečných regionálních železnic, které v prosinci zaniknou. Podle jemnické radnice je ale sedm párů spojů, které po trati denně jezdí, důležitých. „Jsme ochotni jednat o tom, že s provozovatelem budeme trať provozovat v naší režii,“ řekl starosta Miloslav Nevěčný.

Od příštího roku by měly dopravu na lokálce zajišťovat Jindřichohradecké místní dráhy – pokud ovšem vyhrají ve výběrovém řízení, které musí případný nový provozovatel trati vypsat. Společnost má bohaté zkušenosti s dopravou i provozováním infrastruktury – JHMD spravují úzkokolejné trati z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně a zajišťují na nich dopravu. V letní sezoně potom jezdí na objednávku severočeských obcí po tzv. Švestkové dráze, která má normální rozchod.

I když je převzetí dráhy Jemnicí a případně dalšími obcemi, které u trati leží, pravděpodobné, nejméně na tři měsíce vlaky po ní přesto jezdit nebudou. Problémem jsou totiž zdlouhavé úřední procedury. Vlaky JHMD by se tak mohly na lokálce objevit se změnou jízdního řádu v březnu. Do té doby bude kraj Vysočina platit náhradní autobusovou dopravu.