Obhájci žádají pro údajné žháře z Vítkova mírnější tresty, muži prý nejeli vraždit

Ostrava – U krajského soudu v Ostravě pokračuje druhým dnem čtení závěrečných řečí v kauze Vítkov. Už včera navrhla státní zástupkyně tresty pro všechny obžalované a také výši odškodného. Vystoupil i obhájce Davida Vaculíka, který naopak žádal úplné zproštění obžaloby pro svého klienta. Dnes přišel jako první na řadu obhájce Jaromíra Lukeše, který je označován jako jeden z organizátorů žhářského útoku. Pavel Pěnkava ovšem tvrdí, že nešlo o pokus o vraždu, ale jen o ublížení na zdraví. Obhájce proto v závěrečné řeči žádal, aby byl Lukeš uznán vinným jen z obecného ohrožení, v takovém případě by mu hrozil mnohem nižší trest. Mírnější tresty v závěrečném návrhu požadovali i obhájci dalších dvou obžalovaných Iva Müllera a Václava Cojocarua - všichni tvrdí, že neonacisti zabíjet nechtěli.

Pěnkava ve své závěrečné řeči odmítl verzi obžaloby, podle které čtveřice neonacistů chtěla zabíjet. „Před soudem nestojí vrazi. Nejde o bestiální vrahy útočící ve jménu neonacismu, ale spíše skupinu mladíků, kteří nebyli schopni domyslet následky svého činu,“ míní Pěnkava. Podle něj neexistuje jediný důkaz, který by prokazoval příklon Lukeše k neonacismu. Navíc odmítl názor, že byl Lukeš organizátorem útoku. „Naopak byl tím posledním, kdo se o útoku dozvěděl,“ tvrdil obhájce.

Také Markéta Polišenská, která zastupuje Iva Müllera, nesouhlasila s verzí obžaloby. Tresty za pokus o vraždu považuje za příliš přísné, protože prý mladíci nejeli do Vítkova zabíjet. Ve stejném duchu hovořil i advokát posledního obžalovaného Václava Cojocarua. Odmítl, že by se jeho klient nějak podílel na přípravě a organizaci útoku. Cojocaru prý ani nevěděl, že v domě ve Vítkově žijí lidé. Údajně mu bylo řečeno, že se jede k domu plnému kradeného zboží.  

Reprotáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Ladislav Myšák proto požádal, aby byl uznán vinným z ublížení na zdraví a poškozování cizí věci. „Když porovnám osobnostní kvality klienta s tím, z čeho je obžalován, docházím k závěru, že vytýkaného jednání se nedopustil. Jednoduše proto, že by toho nebyl schopen,“ uvedl s odkazem na znalecký posudek. Připomněl, že Cojocaru měl dobré vztahy s romskými dětmi a postiženými.

„Celé mi to připomíná doby, kdy byly na hranicích upalovány čarodějnice, aniž by byla prokázána jejich vina. Když se na nás podíváte a nad vším pozorně zapřemýšlíte, ptám se: Vidíte bestiální vrahy, kteří chtěli vyvraždit celou rodinu včetně malých dětí? Nebo vidíte kluky, kteří prostě udělali velkou chybu, na kterou doplácí hodně lidí?“

Se svou závěrečnou řečí vystoupili také Ivo Müller a Václav Cojocaru, kteří se za svůj čin poškozeným omluvili. David Vaculík se práva na závěrečnou řeč vzdal. Nejdéle hovořil Jaromír Lukeš, který zpochybnil důvěryhodnost rodičů malé Natálky, proces přirovnal k upalování čarodějnic a tvrdil, že na politickou objednávku mají padnout přísné tresty. Odmítl ale to, že by chtěli ve Vítkově zabíjet. „Dům vypadal neobyvatelně a zchátrale,“ řekl Lukeš ve své závěrečné řeči. Dodal, že po činu byl hodně nesvůj a nervózní. „Byl jsem špatný z toho, co se stalo. Určitě bych se tak nechoval, kdybych plánoval mnohonásobnou vraždu,“ tvrdí Lukeš. 

Státní zástupkyně navrhla vysoké tresty

„Je naprosto zřejmé, že všichni čtyři věděli, kam jedou, proč tam jedou a co se tam bude dít,“ byla úterní slova státní zástupkyně Brigity Bilíkové. Tomuto výroku odpovídají i navrhované tresty. David Vaculík by měl podle státní zástupkyně jako údajný organizátor útoku strávit ve vězení víc než 20 let. Během vyšetřování se prý choval bezcitně a neprojevil žádnou lítost. Jeho obhájce chce naopak úplné zproštění obžaloby kvůli chybám ve vyšetřování.

„Jako hlavní terč si vybírali nejslabší a bezbranné členy společnosti včetně jejich dětí, což ještě více prokazuje zákeřnost jejich počínání.“

Jaromír Lukeš, jenž údajně vybral dům, na který skupina zaútočila, by si měl vysloužit 15 až 20 let. Projevenou lítostí státní zástupkyni nepřesvědčil Václav Cojocaru, dostat by měl také výjimečný trest ale pod hranicí dvaceti let. Nejnižší trest, 15 let, by měl dostat Ivo Müller.

Čtveřice mužů teď bude čekat na vynesení rozsudku. Soudce už dopředu avizoval, že konečný verdikt mu zabere delší dobu. Na závěr dnešního jednání pak oznámil, že rozsudek vynese ve středu 20. října. ČT24 by i toto líčení měla přenášet v přímém přenosu.

Podle obžaloby čtyři mladíci na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý čekal v autě. Při útoku byli vážně zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy ještě ani ne dvouletá Natálie. Podle obžaloby jejich čin souvisel se zviditelněním extremistických skupin a také se 120. výročím narození Adolfa Hitlera.