Podezřelé krabičky dali na lampy dva mladíci, šlo o reklamu O2

Praha - Blikající krabičky na lampách veřejného osvětlení nainstalovali v pondělí večer na Malé Straně dva devatenáctiletí mladíci. Šlo o reklamní kampaň O2 na informační linku 1188. Po celé Praze se našlo na sto kusů blikajících krabiček. Policii se během večera a noci hlásili další lidé a upozorňovali na ně. Podle mluvčí pražské policie Ivany Ježkové mladíci přijali od blízké osoby nabídku na pomoc při reklamní kampani. V současné době se krabičky i za jejich účasti odstraňují.

Telefónica O2 serveru m-journal.cz potvrdila, že šlo o kampaň na informační linku 1188. Tvorbu konceptu a jeho realizaci firma zadala reklamní agentuře McCann. Telefónica ale sdělila, že se od způsobu provedení této reklamní kampaně zcela distancuje a zvažuje právní kroky. Reklamní agentura ale také svoji účast na projektu popírá. Tvorbu guerillového konceptu a jeho realizaci zajistila podle ČTK Unit 003 s.r.o. „Návrh v této podobě jsme rozhodně neodsouhlasili,“ řekl serveru mluvčí Telefóniky Martin Žabka. Podle něj neodpovídalo provedení kampaně schválenému zadání - z kampaně totiž mělo být jasně patrné, že jde o reklamní akci.

Mluvčí Telefóniky Martin Žabka:

„Nebyli jsme informováni o provedení, termínu spuštění ani o zvolených místech…. Dokonce jsme neobdrželi žádnou informaci o tom, že se s agenturou v této souvislosti spojila Policie ČR. V současné chvíli podnikáme právní kroky proti poškození dobrého jména naší společnosti.“

Telefonát Ivany Ježkové (zdroj: ČT24)

Mladíci policistům sdělili, že v rámci Prahy připevnili asi sto plastových krabiček, aniž by si uvědomili, jaké to bude mít následky. Policie podle mluvčí celou věc oznámí ke správnímu řízení na magistrátu pro podezření ze spáchání přestupku proti vyhlášce magistrátu. „Přestupek spočívá ve vylepování reklam na místech, která k tomu nejsou určená,“ řekla ČT Ježková. Krabičky s led diodami a devítivoltovými bateriemi, které se objevily v pondělí večer na Malé Straně, neobsahovaly žádné nebezpečné látky.

Ministr vnitra Radek John (VV) si postěžoval na to, že pachatelům se nic nestane a výjezdy policie zaplatí lidé z daní. „Reklamní kampaň za peníze Policie České republiky pro ně proběhla úspěšně,“ konstatoval John na dnešním jednání sněmovního branného a bezpečnostního výboru. Za úvahu by podle ministra stála změna zákona tak, aby finanční odpovědnost nesli aktéři takových případů. Policie je po varování USA před teroristickými útoky v Evropě ve stavu zvýšené pohotovosti, kvůli podezřelému nálezu se proto v pondělí na  Malou Stranu vydal i John. Jeho limuzína se ale cestou střetla s tramvají.