Mise v Afghánistánu se posílí, z Kosova se vojáci stáhnou

Praha - Kabinet dnes souhlasil s návrhem obrany na podobu armádních zahraničních misí do roku 2013. Příští rok má v Afghánistánu sloužit až 720 vojáků, v roce 2012 až 640, hlavně v provinčním rekonstrukčním týmu v Lógaru. Vojáci se naopak postupně stáhnou z balkánského Kosova, informoval premiér Petr Nečas. Vláda dnes posvětila i práce na strategii pro pacienty s Alzheimerem. Česká republika také požádá o peníze z Fondu solidarity EU na uhrazení části škod po srpnových povodních, které postihly Ústecký a Liberecký kraj. Kabinet podle očekávání podpořil i návrh koaličních poslanců, který zakazuje pod hrozbou až pětimilionové pokuty používat laserová zařízení v okolí letišť.

Ministr obrany Alexandr Vondra v Afghánistánu plánuje navýšení počtu vojáků, „abychom o to dříve mohli v budoucnosti snižovat“. Armáda se chce soustředit na čtyři priority. V rámci PRT se bude podílet na rekonstrukci země. V provincii Vardak má být posílen výcvik místní armády a policie. Pokračovat bude i nasazení vrtulníkové jednotky, protichemických specialistů a meteorologů na letišti v Kábulu. Vojáci pro příští rok opět počítají s vysláním prostějovské jednotky speciálních sil. ČSSD aavyšování vojáků v Afghánistánu kritizuje. Podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka je chybou, že pokračuje „afghanizace“ české armády. Vláda podle něj logistiku, výzbroj i personalistiku přizpůsobuje misi, jejíž dosavadní výsledky jsou sporné.

V roce 2012 by se pak měli čeští piloti se stíhačkami vrátit k ochraně vzdušného prostoru pobaltských zemí. „V Kosovu se dostáváme do fáze útlumu, zdůrazňuji postupného útlumu, nejedná se o jednorázový útěk,“ dodal k této misi Vondra. Ke konci října se do ČR vrátí podstatná část stávajícího českého kontingentu. Do konce roku v Kosovu zůstane asi 90 vojáků, do příštího léta by tam mělo sloužit asi šest desítek. ČSSD se ale úplný odchod vojáků z Kosova nelíbí. Podle Zaorálka jde o dlouhodobou prioritu české politiky a bezpečnostní situace na severu Kosova stále není dobrá.

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)

Na povodně můžeme dostat až 2,5 procenta z vyčíslených škod

Oblasti postižené letošní povodní se možná dočkají peněz z evropského Fondu solidarity. Žádost dnes schválila vláda. Pokud ČR uspěje, může získat částku do výše 2,5 procenta celkových vyčíslených škod, které přesáhly deset miliard korun. Tedy zhruba 250 milionů korun. Česko přitom žádost bude koordinovat společně s Německem a Polskem. Hranici pro čerpání totiž představuje škoda nad 21 miliard korun. Česko této hranice nedosáhlo, letní povodně ale byly i v sousedních zemích. 

Kabinet dnes odsouhlasil i Vondrův návrh na vyznamenání tří hrdinů druhé světové války. V den státního svátku 28. října by medaili Za zásluhy měli dostat veteránka bojů o Sokolovo Marie Lastovecká a stíhací pilot z území bývalého Sovětského svazu Václav Djačuk. Řád bílého lva navrhuje vláda udělit in memoriam pilotu britského letectva (RAF) Josefu Koukalovi. O tom, kdo ocenění nakonec získá, rozhodne prezident Václav Klaus. Návrhy dávají také obě komory Parlamentu.