BIS má mít nového šéfa, Nečas to ale popřel

Praha – Šéf bezpečnostního odboru Kanceláře prezidenta republiky Radim Bureš by se měl v brzké době stát novým ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS). Nahradí ve funkci dosluhujícího Jiřího Langa. O změně na vedoucím postu civilní kontrarozvědky informoval server Euro.cz. Premiér Petr Nečas (ODS) ale něco takového popřel.

Podle Eura údaj o chystaném dosazení Bureše do čela instituce potvrdilo několik zdrojů z bezpečnostní oblasti i politiky, přesto mluvčí BIS Jan Šubrt informaci nepotvrdil. Také hradní mluvčí Radim Ochvat odmítl celou věc komentovat s tím, že podobné spekulace nehodnotí nikdy. Zároveň ale uvedl, že se žádné podobné odchody z Kanceláře prezidenta republiky nechystají. Vláda schvaluje šéfa BIS na návrh premiéra, Nečas ale dnes označil tuto informaci za nesmysl.

Podle serveru není situace v tajné službě poslední dobou příliš dobrá. „Z informací ze zpravodajské komunity vyplývá, že hledání nástupce Jiřího Langa se neobešlo bez osobních animozit a dalších komplikací a služba v tomto ohledu zvýšila i počet odposlouchávaných telefonů,“ píše Euro. Při hledání Langova nástupce se prý hovořilo také o někdejším příslušníkovi civilní kontrarozvědky a současného bezpečnostního ředitele Českých aerolinií Petru Somolovi.