Za vraždu prostitutky na Folmavě hrozí Němci výjimečný trest

Plzeň - Zvlášť surovým způsobem byla letos v květnu zavražděna mladá prostitutka v nočním klubu na Folmavě. K takovému závěru dospěl státní zástupce, jenž kvůli tomu zpřísnil právní kvalifikaci. Čtyřiačtyřicetiletému Němci, který byl z vraždy obviněn, tak nově hrozí až výjimečný trest. Vyšetřování případu už bylo skončeno, nyní se čeká na překlad obžaloby do němčiny, do 14 dnů bude podána.

„Došlo k překvalifikování. Dotyčný je v současné době stíhaný pro trestný čin vraždy ve třetím odstavci paragrafu 140, kde je sazba 15 až 20 let nebo výjimečný trest,“ potvrdil státní zástupce Martin Rykl. Cizinci původně hrozilo za vraždu v prvním odstavci deset až 18 let, vzhledem k brutalitě provedení skutku bylo jeho jednání nakonec posouzeno přísněji. K rozhodnutí o změně kvalifikace přispěly i posudky znalců.

Devatenáctileté dívce ze Slovenska se stal osudným letošní 7. květen. Kolem 19:00 šla na pokoj folmavského nočního klubu s německým zákazníkem, o dvě hodiny později ji tam těžce zraněnou a popálenou našla její kolegyně. Podle lékaře byla opařena horkou vodou nebo poleptána. Záchranná služba ji do nemocnice převezla v kritickém stavu, zraněním nakonec podlehla. Cizince v klubu do příjezdu policie zadržela obsluha baru.

Podle zatím oficiálně nepotvrzených informací byl obviněný Němec ve své zemi v minulosti několikrát soudně trestán a dostal se i do vězení, mimo jiné za násilné činy se sexuálním motivem.