Nová tramvajová trať v Olomouci vznikne díky neobvyklé spolupráci

Olomouc - Tramvajová trať do sídliště Nové Sady v Olomouci už není jen přáním místních obyvatel, ale také investora, který tam chce postavit obchodní centrum. Město s ním dnes podepsalo smlouvu. V dokumentu si přesně rozdělují povinnosti. Podobná akce, kdy se na stavbě městské infrastruktury bude podílet i soukromý sektor, nemá v České republice obdoby.

Po téměř deseti letech příslibů, se konečně pohnuly ledy. Město koncem června požádalo o dotaci z programu švýcarsko-české spolupráce a vidina nové tramvajové linky začala nabývat konkrétnějších rozměrů. Sedm set padesát milionů – tolik má trať stát. Čtyři sta z toho zaplatí společnost, která se chystá vystavět u olomoucké Tržnice novou čtvrť - takzvanou Šantovku . Na město tak zbývá tři sta padesát milionů. Dvě třetiny peněz ale může získat právě ze zahraničních fondů.

„Investor sjednotil pozemky a teď je možno vést to jednodušeji než to bylo v původních plánech,“ uvedl primátor města Olomouce Martin Novotný. V Olomouci jsou v současné době položeny koleje v délce třiceti kilometrů a na sedmi linkách je obsluhuje šedesát tramvají. Nových 1400 metrů ušetří desítky minut, ale také zlepší životní prostředí – nahradí totiž autobusy.

Kdy budou moci na trať vjet první tramvaje, závisí ale na stavbě obchodní galerie Šantovka. „V tuto chvíli se zabýváme už finální dokumentací, kde se řeší už jen barva, materiál a tak dále,“ prozradil zástupce investora Luděk Schmidt. Včerejším podpisem smlouvy se město a investor zavázali ke vzájemné spolupráci. Stavební práce by tak měly začít na jaře 2011. Otevření galerie i tratí se plánuje na podzim 2012.

  • Plán nové tramvajové trasy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2003/200268.jpg
  • Šantovka - projekt autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2003/200269.jpg