Lékařské odcházení pokračuje, tentokrát na jihu Čech

Praha/Písek – Třetím týdnem pokračuje kampaň „Děkujeme, odcházíme“, tentokrát se přesunula na jih Čech. Projekt Lékařského odborového svazu a Svazu českých lékařů požaduje, aby doktorské platy činily 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. V opačném případě lékaři hrozí k novému roku odchodem do zahraničí nebo soukromých nemocnic. Svazy ministerstvu vytýkají podfinancování zdravotnictví i absenci kvalitního a finančně dostupného vzdělávání pro mladé lékaře. Výzvu podepsalo už tři a půl tisíce lékařů.

„Máme třináct týdnů, abychom objeli třináct krajů v ČR a také aby doktoři představili třináct důvodů, proč chtějí z nemocnic odcházet,“ uvedl mluvčí kampaně Martin Jaroš. Plánovaný konec kampaně je v půlce prosince.

„Nám jde o to, že si nás systém neváží. Platy nemocničních lékařů jsou nižší jak zedníků nebo instalatérů, a to nám vadí,“ vysvětluje motivaci k odporu lékař z Nového Města na Moravě Pavel Vávra. Lékaři chtějí, aby se platy lékařů v Česku zdvojnásobily, začínající lékař by tak měl hodinovou mzdu 200 korun a jeho zkušenější kolega 400 korun.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví ovšem lékařům vzkazuje, že má málo peněz v rozpočtu, a zvyšování platů proto není reálné. Nevyhovující situaci si však připouští. „Ministerstvo zdravotnictví velmi vnímá, že platy ve zdravotnictví v tuto chvíli nejsou rozhodně optimální,“ uvedl pro ČT již v září mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

O míře nespokojenosti svědčí např. to, že jen v písecké nemocnici je připraveno dát sedmdesát ze sta lékařů koncem roku výpověď. Navzdory tomu, že by hromadný odchod lékařů paralyzoval fungování mnoha nemocnic, mají však protesty značnou podporu veřejnosti.