Holešov čeká demolice romské kolonie

Holešov – V malé obci na Kroměřížsku dnes proběhne demolice domů, ve kterých doposud žila skupina romských obyvatel. Holešovská radnice je odsud před časem vystěhovala na okraj města, kde jim nechala postavit 17 nových kontejnerových bytů za 21 milionů korun. Většině z téměř šedesáti Romů se nové bydlení nezamlouvá. Přesun na periferii se nelíbí ani vládní agentuře, jež se obává vzniku ghetta.

Podle starosty Holešova Zdeňka Janalíka (ODS) byla situace v kolonii bývalých dělnických domků ve Školní ulici neúnosná. Obyvatelé neplatili nájemné a domky byly v havarijním stavu. Rekonstrukci si prý radnice nemohla dovolit. Stavba nových bytů na periferii a demolice těch starých se tak ukázala jako jediná možnost.

„Není tam vůbec nic. Je to nevhodné a není to nadstandard ani standard,“ kritizuje kontejnerové bydlení jedna z přestěhovaných, Zdeňka Daňková. Starosta tomu oponuje s tím, že takový typ sociálního bydlení je běžný například v Norsku či Německu, kde se užívá jako dům pro seniory. „Z mého pohledu jdou do lepšího. Plochou jsou ty byty menší, na druhé straně všechny mají sociální zařízení, sprchu a možnost vytápění, což ve Školní ulici neplatilo,“ dodal Janalík.

Bourání romské kolonie v Holešově (zdroj: ČT24)

Kolem kontejnerů může vzniknout ghetto

Stěhováním a demolicí domů se nezabývají pouze obecní úředníci, ale i vládní Agentura pro začleňování v romských lokalitách. Podle jejích představitelů hrozí vznik ghetta a lidé budou odsud těžko hledat cestu zpět. Božena Kalinová ze společnosti Argo je navíc přesvědčena, že v okolí kontejnerů budou brzy stejné podmínky jako ve Školní ulici. Romové budou totiž opět bydlet v jednom prostoru. Tentokrát ale s jedním rozdílem – bude to daleko od města.

Martin Šimáček, ředitel Agentury pro začleňování:

„V současné době není nutné postupovat tímto způsobem, stavět unimo buňky na okrajích měst, máme celou řadu nástrojů, jak předejít takovým řešením. V Holešově není situace taková, že by ti lidé potřebovali nějaké rychlé odsunutí na okraj, protože obtěžují ve společnosti.“

Vládní Agentura pro sociální začleňování rozjíždí svoji činnost v romských lokalitách na Tepelsku a Toužimsku.
Zdroj: ČT24