Světový den hospiců: Péče nemůže probíhat bez spolupráce rodiny

Praha – Dnes se koná už šestý ročník Světového dne hospiců a paliativní péče. Proto se po celém světě a také v Česku pořádají akce, jejichž cílem je oslavit a podpořit péči o umírající pacienty. Letošní heslo Světového dne zní „sdílení péče“. Přes všechnu snahu hospiců totiž vzorem zůstává, když se o své blízké postará také rodina. „Cílem je rozdělit to tak, aby lidé, pokud to zvládnou, mohli odejít ze života v domácím prostředí,“ říká Josef Heller, viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče, který byl hostem Profilu ČT24.

„Péče v kamenném hospici nemůže probíhat bez spolupráce rodiny. Rodina tam se svým otcem, matkou, dědečkem, babičkou může být 24 hodin denně. Je možnost i přistýlky na pokoji,“ připomíná Heller. Existuje i služba mobilního hospice, tedy skupiny, které péči poskytují přímo v rodině pacienta.

„Je samozřejmě ideálem, aby péče o těžce umírajícího nebo těžce nemocného člověka, který má konec života už na dohled, probíhala tak, že je to symbióza péče rodinné a zároveň je tam i odborná část,“ dodává.

Rozhovor s Josefem Hellerem (zdroj: ČT24)

Hospic je zařízení, které poskytuje paliativní péči, tedy péči zaměřenou na úlevu od bolesti, kterou nemoc přináší, na rozdíl od standardní lékařské péče, která je zaměřená na léčbu nemoci.

Až dědeček umře, tak zavolejte

„Máme případy, kdy někdo z rodiny je u umírajícího rodinného příslušníka 24 hodin denně, třeba i řadu dní nebo týdnů. Pak máme další skupinu lidí, která říká: Tak dobře, až uvidíte, že se blíží konec, kontaktujte nás, rádi bychom u toho byli. A pak se bohužel vyskytuje další skupinka, která říká: Až dědeček umře, tak zavolejte,“ popisuje praxi Josef Heller.

To znamená, že než se těžce nemocný člověk dostane do hospicu, byly vyčerpány ostatní možnosti léčby. Myšlenka hospice vychází z úcty k člověku jakožto jedinečné a důstojné bytosti. V hospicích také bývá věnován prostor duchovnímu rozměru péče, který v nemocnicích chybí.

Největší pojišťovna připouští, že bude zle

Hospicová péče zatím není v Česku bohužel příliš rozšířená, v zařízeních dožívají zhruba 3 procenta umírajících. Většina lidí odchází ze života v nemocnicích. V zemi funguje 15 kamenných hospiců a několik dalších zařízení je ve stavbě. Právě včera byl otevřen nový hospic na Praze 4. Zařízení s kapacitou 30 lůžek stojí v ulici Malovická.

V roce 2000 existovaly v celé zemi hospice pouze dva. Jaká ale bude budoucnost hospiců v ČR, není jasné. „Otázkou je příští rok, kdy největší zdravotní pojišťovna připouští, že bude zle,“ varuje Heller.

Vydáno pod