Verš z bible za pár vteřin? Pro sestry Pohankovy hračka!

Praha - Najít co nejrychleji předčítaný verš ve stovkách stránek bible. To byl úkol finalistů Mistrovství ČR ve znalostech bible v budově Senátu. Vítězové ze Zábřehu za sebou nechali 14 soupeřů a překvapili svým mládím i hloubkou poznání. Ze čtyř členů vítězného týmu byly tři sestry, na soutěž se družstvo připravovalo asi půl roku.

Na nápad udělat mistrovství ve znalostech bible přišli organizátoři před deseti lety. Od té doby se uskutečnilo sedm ročníků. Ten letošní byl poprvé mezinárodní - zúčastnila se družstva ze Slovenska a Nizozemska. Do finále se probojovaly tři nejlepší týmy z patnácti. Přihlásit se může každý - jediným limitem je věk: musí mu být alespoň šestnáct. Mistrovství se zúčastnili soutěžící z dvanácti českých církví.

Čtveřici ze sboru Apoštolské církve ze Zábřehu na Moravě tvoři sestry Lenka, Dana a Kateřina Pohankovy a jejich kamarád Zdeněk Klimeš. Nejmladší z vítězných sester Pohankových je 19 let, nejstarší 23. Přesto bibli znají do detailu a najít verš, který porota vybrala, jejich týmu trvalo pár desítek sekund. Biblické příběhy poslouchaly sestry doma od malička - tatínek je pastorem a maminka misionářka. „Rozdělili jsme si bibli na části. Každý z členů připravoval otázky a posílal je ostatním, a tím jsme se to vlastně učili,“ prozradila recept na úspěch 21letá Lenka Pohanková.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Soutěže ve znalostech Starého zákona mají dlouhou tradici v Izraeli. „O jiných zemích, kde by se to dělo na takové celonárodní úrovni a řekl bych i na takové úrovni společenské, nevíme,“ říká ředitel Mistrovství ČR ve znalostech bible Karel Sedláček.

Lenka Pohanková
Zdroj: ČT24
Vydáno pod