John v OVM: Mám čtyři poradce s platem 15 tisíc měsíčně

Praha - Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John má čtyři poradce s platem 15 000 měsíčně a nikdo z nich není členem bezpečnostní agentury ABL. John tak v pořadu ČT Otázky Václava Moravce reagoval na nedávnou kritiku stínového ministra vnitra ČSSD Jeronýma Tejce, že své poradce před veřejností tají a odmítá sdělit jejich jména.

„Mě se neptali. Kdyby se mě zeptali, řeknu jim, že to je Václav Jahodář, Milan Fric, Bedřich Janáček a paní Bílková,“ prohlásil ministr John. Zároveň vysvětlil, že tiskový odbor ministerstva vnitra, kam byl dotaz směřován, jména jeho poradců neznal. „Měli se zeptat mě,“ zdůraznil předseda Věcí veřejných. Doplnil, že nikdo z poradců není z ABL a že na vnitru není nikdo z ABL.

ČSSD označila v pátek Johna za nejméně transparentního a nekompetentního ministra a žádá jeho rezignaci. Podle stínového ministra vnitra ČSSD Jeronýma Tejce John ztratil důvěru u policistů a hasičů. Nevadilo by, že je John nekompetentní, kdyby byl schopen obklopit se kompetentními poradci, kterým by naslouchal. Žádné takové ale podle svých slov nenašel. Ty, které našel a kteří ho ovlivňují, před veřejností tají, konstatoval Tejc.

ČSSD navrhne navýšení rozpočtu vnitra

Sociální demokracie navrhne, aby se rozpočet ministerstva vnitra navýšil o pět miliard korun. Pokud by to podpořily i Věci veřejné, mohl by návrh projít. V Otázkách to řekl exministr vnitra a předseda Výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR František Bublan. John by návrh uvítal, zároveň ale dodává, že peníze ve státním rozpočtu už nejsou.

„My jsme se snažili vybojovat ještě půl miliardy pro policii, to se nám nepodařilo, ale podařilo se nám, že ten škrt není 10,5 miliardy, ale 8,3,“ vysvětlil John. Ministerstvo vnitra je podle něj resortem, který vybojoval největší omezení škrtů.

Transparency International: Koncepci boje proti korupci by si měl pod sebe vzít premiér

V Otázkách se mluvilo také o korupci. Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka vládě znovu vytkl, že její protikorupční opatření nejsou komplexní. Zaznívají pouze návrhy, aniž by měly jakýkoli dopad na praxi. Jednotlivá opatření by měl sjednotit premiér Petr Nečas a také za ně převzít odpovědnost. Celkově na vládní úrovni působí ta strategie jednotlivých resortů velmi nekoordinovaně a výsledky jsou tím pádem velmi dílčí, řekl Ondráčka.

Ucelený návrh boje proti korupci, který vzešel z podnětů všech ministerstev, projedná vláda 30. října. Prioritou v něm mají být například veřejné zakázky.

Opozice většinu protikorupčních opatření Radka Johna vítá, ale upozorňuje i na některé mezery. ČSSD by třeba zavedla podrobná daňová přiznání pro politiky a jejich rodiny. Politici by se podle plánu sociálních demokratů dostávali do systému kontrol automaticky, nikoli namátkou, jak je tomu teď. Pravomoci by měly mít kromě policejních orgánů finanční úřady.

Vytvořit takový návrh bude ale složité, uvedl v Otázkách Bublan. Převzít by ho mělo ministerstvo financí nebo spravedlnosti. Na tom se s ministrem vnitra Johnem shodnou. Podle šéfa Věcí veřejných se ale přednostně musí vyřešit zákon, který od 1. ledna 2011 zakazuje policistům přístup k údajům z daňového přiznání.

„Pokud má policie řádně stíhat a vyšetřovat korupci a kriminalitu s ní spojenou, pak je potřeba minimálně vrátit policii nástroje, které potřebuje k tomu, aby tuto trestnou činnost mohla rozkrývat,“ řekla k tomu v Otázkách prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

John chce pro hasiče a policii čtyři procenta z povinného ručení

V Otázkách se mluvilo také o návrhu ministerstva vnitra, aby se z peněz vybraných na povinném ručení odváděla čtyři procenta hasičům a policistům. Podobný systém úspěšně funguje v okolních státech, shodl se John s Bublanem. Podle pojišťoven by ale podobný krok zřejmě zvýšil ceny povinného ručení a ke změně zákona o pojišťovnictví resort nemá dostatečnou podporu ani mezi koaličními partnery. Svůj nesouhlas s návrhem vyjádřil už i premiér Nečas.

John si ale za návrhem k odvodům z povinného ručení na podporu integrovaných záchranných složek stojí a chce o něm přesvědčit koaliční partnery. Nehodlá ale sáhnout ke „koaliční nevěře“. „Ta je začátkem konce každé koalice,“ řekl v Otázkách.