John v OVM: Ohledně Vesecké jsme se dohodli na mediálním klidu

Praha – Ve věci odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké se vládní koalice dohodla na mediálním klidu. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John. Reagoval tak na svůj měsíc starý výrok v Otázkách, že Věci veřejné požadují odvolání Vesecké a že by tento krok měl být učiněn ještě do říjnových komunálních voleb. Exministr vnitra a předseda Výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR František Bublan vyslovil domněnku, že Vesecká má v rukou trumfy proti bývalé koaliční vládě vedené ODS. John upřesnil, že o Vesecké bude příští týden jednat K9.

„Už před měsícem jsem v Otázkách říkal, že je třeba to řešit, aby to nebylo nanejvýš trapné. Naší snahou bylo dát jasný signál,“ vysvětlil John. Dodal, že pro odvolání Vesecké jsou Věci veřejné a TOP 09 a že průtahy jsou čistě věcí ODS. Ta v této věci není jednotná a musí si to vybojovat mezi sebou, řekl John. Premiér Petr Nečas prý Johnovi vyčetl, že svými prohlášeními odchod nejvyšší státní zástupkyně naopak spíše komplikuje. „Dohodli se na mediálním klidu s tím, že se tato otázka bude řešit příští týden na jednání K9,“ řekl dnes John v Otázkách.

Bublan: Vesecká má zřejmě proti ODS trumfy

Vesecká už od ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) dostala oficiální zprávu, že ve své funkci končí. Nástupcem by podle Pospíšila mohl být dosavadní český zástupce v organizaci Eurojust Pavel Zeman. Nečas si ale podle ministra spravedlnosti ještě chce promluvit jak se Zemanem, tak s dalšími státními zástupci. Plánovaná výměna by se proto mohla protáhnout až do konce roku.

„Pan ministr Pospíšil neřekl, na přelomu kterého roku vlastně chce Renatu Veseckou odvolat,“ podotkl exministr vnitra a předseda Výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR František Bublan, který byl rovněž hostem nedělních Otázek.

František Bublan v OVM:

„Pan ministr Pospíšil neřekl, na přelomu kterého roku vlastně chce Renatu Veseckou odvolat.“

„Na mě to působí dojmem, že někteří činitelé této vlády, především z ODS, se bojí Renatu Veseckou odvolat. Možná má paní Vesecká v rukou nějaké trumfy a teď jde o to, jestli se dohodnou, nebo nedohodnou,“ řekl Bublan. Podle něj jde především o problém bývalé koaliční vlády.

Šéf české pobočky nevládní protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka označil dosavadní jednání o odvolání nejvyšší státní zástupkyně za „nedůstojné tanečky“. Politici by podle něho měli říct co nejdříve konečné slovo.

Na 180 státních zástupců už podepsalo petici proti tomu, aby se Renata Vesecká po očekávaném odvolání z funkce nejvyšší státní zástupkyně stala krajskou žalobkyní v Hradci Králové. Podle iniciátorky petice, státní zástupkyně z Jablonce nad Nisou Věry Novákové, je petice vyjádřením nedůvěry vůči Vesecké.