Přinesou tři desítky novomanželům dlouhý a šťastný vztah?

Praha – Den s nálepkou 10.10.2010 je pro někoho běžné datum, pro jiné se však pojí s magickým nádechem a pro matrikářky jde o den s mimořádným zájmem o svatby. Radnice v mnoha městech proto vypisovaly mimořádné termíny. Trvanlivost v neděli uzavřeného svazku ale nikdo zaručit nechce. Rozvodovost v Česku je na špičce evropské statistiky bez ohledu na to, kdy si snoubenci slíbili věrnost.

Tři desítky v datu přilákaly do obřadních síní stovky snoubenců. Například na Staroměstské radnici v Praze si své ANO řeklo deset párů. „Já jsem to měla vymyšlené dopředu, buď 10.10.2010 nebo 11.11.2011. Nakonec jsme se dohodli na tomhle krásném datu,“ říká jedna z nevěst.

Mimořádné termíny přitom vypisovaly radnice v celém Česku, v Teplicích pak připravili pro snoubence novou obřadní síň. Martin Hanuš a Vladimíra Filipová měli desítek hned šest - brali se v 10 hodin, 10 minut a 10 vteřin. Na rozdíl od ostatních párů ale využili mimořádného termínu náhodou. „Nejhorších je těch deset vteřin, to je vždycky problém. Protože trefit se se začátkem obřadu do deseti vteřin je vždycky složité,“ vysvětlil oddávající teplický primátor Jaroslav Kubera.

Reportáž Terezy Baldové a Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Češi trhají rekordy v rozvodovosti

Podle statistik se ale Češi do manželství hrnou mnohem méně než v minulosti. Počet svateb se pohybuje kolem 52 tisíc ročně. Naopak stoupá počet rozvodů - v posledních letech jich je přes 30 tisíc každý rok.

Neslavně však dopadla hromadná svatba v Teplicích, kde se na sklonku minulého tisíciletí bralo 20 párů. „Zůstaly dva páry oddané, což je docela dramatické. Navíc ty dva páry ani nejsou z Teplic, byly oba z Moravy,“ uvádí Kubera. V počtu rozvodů patří Česko k evropským premiantům - víc se rozvádějí už jen v Rusku, Bělorusku, Litvě a na Ukrajině.

Vydáno pod