Ministerstvo přiznalo Omnipolu za servis letounů marži 69,5 milionu

Praha - Ministerstvo obrany přiznalo zbrojařské firmě Omnipol za tříletý servis španělských transportních letounů CASA marži 69,5 milionu korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na smlouvy, jež uzavřelo ministerstvo s Omnipolem, který letouny prodával. Firma přitom podle informací týdeníku Respekt samotný nákup letadel zprostředkovala za provizi 890 milionů korun. Ukázalo se ale, že transakce byla pro český stát nevýhodná.

Zmíněná marže představuje 8,5 procenta z kontraktu na opravy, školení a dodávky náhradních dílů, který i s DPH vychází na skoro miliardu. Kdyby stát koupil letadla přímo od španělského výrobce, nikomu dalšímu by už provizi vyplácet nemusel, upozorňuje deník.

Zůstává přitom tajemstvím, kolik celkově Omnipol na letadlech CASA vydělal. Jejich pořízení stálo spolu se servisem 4,5 miliardy korun. Problémem je, že ve smlouvě na nákup strojů není na rozdíl od smlouvy na servis o marži žádná zmínka, píšou HN s tím, že Omnipol nejprve letadla nakoupil a pak prodal, a neměl tedy důvod psát do smlouvy, kolik procent si přirazil, a české ministerstvo to ani nevyžadovalo.

Osmiapůlprocentní marže na servis letadel tak zůstává jediným oficiálním údajem při hledání odpovědi na to, kolik si od státu účtují prostředníci při zbrojních zakázkách. „Naše marže jsou pouhá čtyři procenta. V tom jsou zahrnuty všechny naše náklady i zisk,“ prohlásil ředitel Omnipolu Michal Hon. Avšak už jenom více než dvojnásobná výška marže, která je ve smlouvě na servis letadel, ukazuje, že Omnipol může inkasovat i více. Připomíná informace týdeníku Respekt, že provize pro Omnipol se může blížit až téměř k miliardě.

Zprostředkovatelé vydělali na zakázkách miliardy

Roli zprostředkovatelských firem při vyzbrojování armády chce současná vláda omezit. Premiér Petr Nečas (ODS) nedávno slíbil, že změní 16 let starý zákon, který armádě nařizuje služby těchto společností využívat při nákupu všech zahraničních zbraní. Letadla CASA totiž nejsou jediné, za které si ministerstvo obrany připlatilo. Dráž než jiné státy nakoupilo třeba obrněné vozidla Iveco nebo Dingo.

Server Aktuálně.cz před týdnem napsal, že armáda v uplynulých 12 letech vyplatila firmě Omnipol a společnostem s ní spojeným na zbrojních zakázkách přes deset miliard korun. Platby vzrostly zejména v době vlády premiéra Mirka Topolánka, rekordní byly za ministryně obrany Vlasty Parkanové a jejího nástupce Martina Bartáka. Podle serveru to vyplývá z analýzy, kterou zpracovalo současné vedení ministerstva.

Obrněný vůz Dingo
Zdroj: ČT24
Vydáno pod