Je charita klubu vlivných dam obyčejná kriminalita?

Praha - Neprůhledná charita exkluzivního dámského klubu Lata Brandis Ladies Club má pokračování. O občanském sdružení, které inkasovalo od dárců miliony korun, na pomoc však posílalo jen zlomek, informovala Česká televize v únoru letošního roku. Neprůhledná charita se pyšnila podporou vlivných žen českého veřejného života. Tehdejší reportáž pobouřila jednu pražskou advokátku natolik, že sedla ke stolu a začala psát stížnosti na všechny strany. A jak to dopadlo? Případ skončil na stole správců daní z Pardubic i Hradce Králové, zatím bez závěru. Po samotném Lata Brandis Ladies Clubu se mezitím slehla zem. Charita pozavírala své internetové domény a její jednatelka Radka Jírková na dotazy nereaguje.

Dámský klub získal na svou stranu vlivná jména z politiky, obchodu i české justice. S VIP klubem jsou spojeny významné osobnosti jako například Lucie Talmanová, Tamara Bendlová nebo též nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Jen letmo si připomeneme některé projekty

  • příslib 150 tisíc korun nadaci Euronisa - nadace je nikdy nedostala
  • dar 400 tisíc korun Jana Demjanoviče, generálního ředitele polostátních Severočeských dolů - účel daru neznámý
  • polostátní firma ČEPS - 1 milion korun na časopis Smolíček, vyšel jen jeden zkušební díl
  • ČEPS - 1,5 milionu na lyžařský závod, podrobnosti nelze dohledat
  • Holding Synot - 4,5 milionu korun na koncert a dary – koncert klub neplatil, dary jen v řádu desetitisíců 
Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)


Milionové sumy tak mizely v zákulisí exkluzivního klubu vlivných žen a na charitu docházely pouhé desetitisícové částky. Tato fakta nenechala v klidu pražskou advokátku Hanu Heroldovou, která se po odvysílání reportáže rozhodla konat. Přestože na kameru nechtěla o svém počinu mluvit, z úředních dokumentů vyplývá, že letos v únoru požádala policii, ministryni spravedlnosti i ministra vnitra, aby zjistili, zda se za bohulibou charitou neskrývá obyčejná kriminalita. 

Z dopisu JUDr. Hany Heroldové ministryni spravedlnosti a ministru vnitra

„…Je-li pravdou to, co bylo uvedeno v reportáži, tyto dary (které mají “charitativní určení„) jsou vynakládány na charitu pouze v nepatrném rozsahu…“

„…Jsou-li údaje zveřejněné Českou televizí správné, pak si dovoluji tvrdit, že uvedený spolek je pouhopouhým nástrojem, jehož prostřednictvím vybraní podnikatelé poskytují benefity členkám spolku…“

Po ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové advokátka požadovala odpověď i na to, zda angažmá Renaty Vesecké v Ladies Clubu nezpochybnilo její etický kredit nejvyšší státní zástupkyně. A odpověď mluvčí ministerstva Veroniky Ludvíkové? „Předchozí vedení ministerstva spravedlnosti rozhodlo, že tento podnět založí bez odpovědi stěžovatelce.“ Sama Kovářová se k aféře vyjádřila krátce v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce 28. února 2010. „Předně musím říct, že já tady asi nejsem proto, abych hájila nejvyšší státní zástupkyni a její soukromé aktivity, byť mi poskytla vysvětlení, že v tom klubu není členkou a že ta reportáž byla zkreslená.“

Dopis dorazil i k ministru vnitra. Odtud putoval dále. „Automaticky se to posílalo na policejní prezidium a to si to distribuuje mezi specializované útvary,“ tvrdí tehdejší ministr vnitra Martin Pecina. Stížnost tak přistála u protikorupční policie, podle níž Ladies club nespadá do jejího rajonu. „My jsme se nezabývali primárně tím, jestli byl nebo nebyl spáchán nějaký trestný čin, ale prvně jsme vyhodnocovali po formální stránce obsah toho oznámení. Z toho jsme dospěli k názoru, že oznámení není určeno pro útvar odhalování korupce a finanční kriminality,“ tolik slova Romana Skřepka, mluvčího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. 

Oznámení tak putuje z Prahy do Pardubic, kde má Lata Brandis Ladies Club formální úřední sídlo. Tamní policie dostala na stůl oznámení opřené o jasné smlouvy, konkrétní čísla a příklady nestandardního zacházení s dobročinnými miliony, jak zaznělo v reportáži - advokátka vypisuje i možné trestné činy: „…V daných souvislostech může jít o podvod či zpronevěru. Zdůrazňuji, že charitativní dary poskytují státní a polostátní organizace…“ (úryvek z oznámení JUDr. Hany Heroldové policii) 

Jan Jakovec, člen etické komise Unie státních zástupců

„To je právě věc policejních orgánů, orgánů přípravného řízení, aby ty důkazy zjistily, aby potvrdily, jestli ta verze, kterou uvádí nebo neuvádí, je nebo není pravdivá.“

Reakce policie však byla následující: „V tom podání nebyly žádné relevantní informace, které by opravňovaly nebo které vyvozovaly nějakou trestněprávní odpovědnost.“ Tak znělo vyjádření Markéty Janovské, mluvčí policie Pardubického kraje. Podle odborníka na trestní právo Jaroslava Fenyka měl být předmětem odvysílaný pořad, nikoli obsah toho podání.

Policie ale tvrdí, že ze stížnosti jasně nevyplývá spáchání trestného činu, advokátce pak také vytýká nedostatek předložených důkazů. Jenže ty má podle právníků i státních zástupců shánět právě policie, a ne prostý oznamovatel.

Policie se tak sama nepouští ani do prvotní prověřovací fáze a stížnost místo toho přehrává na finanční úřad. Ten ale nemá zjistit, jestli všechny peníze na charitu skutečně šly, nýbrž to, jestli má občanské sdružení v pořádku účetnictví. Podle Fenyka je ale tento postup nesprávný a nezákonný, policejní orgán měl prověřit ten konkrétní pořad. 

O kontrolu neprůhledné charity se tak dělí jen strážci daní z Pardubic i Hradce Králové, zatím bez závěru. A samotný Lata Brandis Ladies Club? Jeho internetová prezentace dnes již neexistuje.

Vydáno pod