Opozice ve sněmovně pozdrží úsporný balíček, letos se možná nestihne

Praha – Vládní koalice má sice ve sněmovně pohodlnou většinu 118 hlasů, i tak ji ale může opozice zkomplikovat plány. Poslanecké kluby ČSSD a KSČM jsou totiž připravené zablokovat rychlejší projednání vládního úsporného balíčku. Jeho schválení by se tak zřejmě do konce roku nestihlo. Balíček počítá s částečným zrušením porodného, se změnami ve vyplácení rodičovského příspěvku nebo se snížením příspěvku na péči. Vláda zákon navrhla tak, aby mohl být schválen už v prvním čtení. Jenomže dva poslanecké kluby nebo 50 poslanců může vyslovit veto a zákon pak musí projít třemi čteními ve sněmovně.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětluje veto tím, že jsou úsporné návrhy krajně necitlivé a nespravedlivé. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik doplnil, že soubor tolika novel zasluhuje řádné projednání. „Demokracie je především diskuze, nikoliv to, že opozice bezhlavě podporuje vše, co koalice navrhuje,“ podotkl Kováčik. I přes případné veto má ale koalice šanci, že změny stihne prosadit i přes tři čtení ve sněmovně. Musela by ale zkrátit lhůty na projednání ve výborech a zřejmě bude muset svolat jednu nebo dvě mimořádné schůze poslanců. 

Úsporný balíček počítá např. s omezením nároku na porodné, nově by ho ženy dostávaly pouze za první narozené dítě a jen tehdy, pokud příjem celé rodiny nepřesáhne 2,4násobek životního minima. Změny mají nastat i u rodičovského příspěvku, který bude limitován částkou 216 tisíc korun. Tato suma se pak rozdělí počtem měsíců, po které bude chtít rodič zůstat doma. Limity rodičovské zůstanou stejné jako v současnosti, nejkratší bude dva roky, nejdelší čtyři roky.   

Novela také ruší sociální příplatek s tím, že lidé, kteří peníze z něj nutně potřebují, budou mít nárok na pomoc v hmotné nouzi. Vláda tak chce ušetřit na administrativních nákladech. Kromě toho by měl být snížen také příspěvek na péči v prvním stupni z 2 000 na 800 korun.   

Balíček dále počítá s novými pravidly pro poskytování nemocenské. Ta by se měla vyplácet až od 22. dne nemoci. Do té doby budou zaměstnavatelé platit svým zaměstnancům náhradu mzdy, v současnoti je tato lhůta o osm dní kratší. Novela také upravuje výši nemocenské: v minulosti činila do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent denního vyměřovacího základu, od 31. až do 60. dne stoupla na 66 procent a poté 72 procent. Pro rok 2010 byla dočasně snížena na 60 procent vyměřovacího základu pro celé období.

Vydáno pod