Podle šéfa stomatologů je platba plomb nezbytná

Praha – Platba plomb u zubních lékařů je podle prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze nezbytná pro udržení veřejného zdravotního pojištění pro jiné úkony v medicíně. Uvedl to v Hyde Parku ČT24. Zároveň však upozornil, že plánované zpoplatnění plomb se vyhne dětem do 18 let, důchodcům nad 65 let a lidem se závažnějším onemocněním v dutině ústní, u nichž se předpokládá vyšší kazivost zubů.

„V našem návrhu je napsáno, že krom dětí do 18 let a důchodců nad 65 let je pamatováno i na ty, kteří trpí závažným celkovým onemocněním s projevem v dutině ústní – ti by měli mít plomby nadále placeny z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl prezident České stomatologické komory.

V současné době platí běžné amalgámové plomby pojišťovny všem pacientům. Jedna plomba je vyjde na více než 200 korun, zrušením této platby by tak ušetřily zhruba miliardu korun. Ministr zdravotnictví Leoš Heger proto chce spoluúčast pacientů na platbách za amalgámové plomby zavést co nejdříve, návrh by měla vláda projednat již po senátních a komunálních volbách.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Jsem přesvědčen, že většina zubních lékařů by byla radši, kdyby vše bylo hrazeno ze zdravotního pojištění a oni nemuseli od pacienta vybírat žádné peníze,“ konstatoval v Hyde Parku Chrz. „Toto je ale situace, která nemůže nastat a je naprosto nereálná. Jestliže chceme odvádět dobrou práci moderními postupy za použití moderních technologií, musíme do tohoto rizika (rizika platby plomb) jít. Jsme ochotni do něj jít právě proto, že víme, že z veřejného zdravotního pojištění všechno uhradit nelze,“ dodal prezident stomatologické komory.

Podle Chrze je plán ministra Hegera do značné míry logický. Z jistého pohledu se totiž může zubařská práce zdát jako „zbytná“, neboť člověk většinou není v ohrožení života. „Každý ministr, který začne uvažovat o šetření, musí zákonitě sáhnout do zubařské péče. Nejde o život, ale o kvalitu života a o estetiku,“ dodal Chrz.

Co s prevencí dětí, když zubaři chtějí dospělé?

Ministerstvo při svých plánech na zpoplatnění plomb uvažovalo také tak, že kazivost zubů ve velké míře závisí na přístupu pacienta a jeho ústní hygieně. S tím se ztotožňuje i stomatologická komora a odmítá výtky, podle kterých kazivost na ústní hygieně přímo nezávisí. „Mezi lidmi panuje mnoho pověr o lidech, kteří si zuby nečistili a zubní kazy neměli. Podle vědeckých výzkumů je jednoznačně prokázaná příčinná souvislost mezi správnou ústní hygienou, správnými stravovacími návyky a výskytem zubního kazu. Že by někdo měl nebo neměl predispozici pro vznik zubního kazu, tak tomu není,“ uvedl Chrz.

Cesta, jak snížit počet pacientů v zubních ordinacích a ulevit tak i jejich peněženkám, je podle stomatologů v propagaci prevence, a to už od mateřských škol. Dětská prevence je podle Chrze v České republice podceňovaná, a třetina českých dětí tak dnes má potíže se zkaženým chrupem. Problém je i v tom, že se ze 6,5 tisíce zubních lékařů pouhých 63 specializuje na nejmenší pacienty. Na rozdíl od dospělých totiž nejsou tak finančně zajímaví.