Zástupci čtyř regionů v Ostravě řešili, jak na peníze z EU

Ostrava - Moravskoslezský kraj, Opolské a Slezské vojvodství spolu s Žilinským samosprávným krajem chtějí založit sdružení. Jmenovat se má Tritia, tedy trojzemí. Mělo by získat peníze z Evropské unie. Investovat je bude do rozvoje silnic, cestovního ruchu a energetiky. Zástupci všech čtyř regionů v Ostravě dojednávali poslední detaily před podpisem smlouvy.

Regionální seskupení Tritia pokryje území, na němž žije téměř tolik lidí jako v celé České republice. Řídit se bude polskými zákony. Sídlo totiž bude v polském Těšíně. Sekretariát má být v Českém Těšíně a Slováci by měli úřad obsadit ředitelem. A tady je první problém. Tento post by chtěli získat nastálo. Ostatní regiony s tím ale nesouhlasí. „Myslím, že největším problémem je dořešení personálních otázek mezi námi a Slovenskem,“ potvrdil maršálek Slezského vojvodství Boguslaw Piotr Smigielski.

Druhý problém souvisí s penězi z Evropské unie. „Hlavní myšlenkou a hlavním cílem je mít možnost čerpat finanční prostředky z Evropské unie přes samostatný řídící orgán, což bude Tritia,“ řekl vicežupan za Žilinský samosprávný kraj Jozef Štrba. Pokud ale bude Tritia sama peníze rozdělovat, potřebuje k tomu souhlas příslušných ministerstev všech tří zemí. Česká republika to musí ještě dořešit.

„Některé připomínky ministerstva pro místní rozvoj si musíme vyjasnit, ale to je věc našeho kraje a našeho ministerstva pro místní rozvoj a jsem přesvědčen, že v krátké době bude Tritia podepsána,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. Sdružení Tritia by mělo vzniknout už začátkem příštího roku. V Evropské unii je podobných regionálních seskupení patnáct. Tritia by byla druhá největší.

  • Tritia autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2016/201568.jpg
  • Jednání o podpisu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2016/201570.jpg