Voliči už mají mít lístky, nových průzkumů se do voleb nedočkají

Praha - Nejpozději dnes by poslední z více než osmi milionů voličů v Česku měli dostat hlasovací lístky, na nichž budou jména kandidátů na budoucí obecní zastupitele. Na třetině území republiky šedomodré obálky obsahují navíc i lístky s kandidáty na senátory. Nových informací o jejich vyhlídkách na úspěch se ale nedočkají. Ode dneška až do sobotního uzavření volebních místností platí zákaz zveřejňování výsledků předvolebních i volebních průzkumů.

Obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek. Pokud by některý volič lístky přece jen nedostal, obdrží je ve volební místnosti. Tam se také dozvědí, zda a kteří kandidáti z voleb odstoupili. Volební zákon ukládá zveřejnit tuto informaci na viditelném místě o kandidátech, kteří se nominace vzdali nebo byli odvoláni do 48 hodin před začátkem voleb. Podle volebního serveru Českého statistického úřadu jich jsou v celé republice desítky pro komunální volby, z 227 senátních kandidátů neodstoupil žádný.

Pozor na obálky: komunální volby mají šedou, senátní žlutou

Lidé, kteří budou volit kromě místních zastupitelů také senátory, by si ve volební místnosti měli kvůli platnosti svého hlasu dát pozor i na to, do jakých hlasovacích obálek budou vkládat hlasovací lístky. Podle ministerstva vnitra jsou pro volby do zastupitelstev obcí určeny obálky šedé a pro volby do Senátu žluté.

Zákaz zveřejňování průzkumů k volbám má zabránit ovlivňování názorů voličů na poslední chvíli vzhledem k tomu, že průzkumy podle expertů přibližují spíše trendy voličské přízně nežli skutečnou podporu stranám. Volební zákon proto stanoví, že tři dny před volbami a ve dnech voleb až do ukončení hlasování „nesmějí být žádným způsobem zveřejňovány výsledky předvolebních a volebních průzkumů“.