Schwarzenberg: Volebním úspěchem by bylo zopakování sněmovního výsledku

Praha - TOP 09 by v blížících se komunálních a senátních volbách pokládala za úspěch udržení svého jarního výsledku ve volbách do Poslanecké sněmovny. Po společném jednání vedení strany se členy senátorského a poslaneckého klubu to uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. TOP 09 dnes také odmítla povolební koalici na českobudějovické radnici s tamní kandidátkou ODS.

„Samozřejmě na nás dopadají následky těch bohužel nutných tvrdých kroků, které podnikáme,“ poznamenal Schwarzenberg s tím, že se tak popularita strany může zmenšovat. Jako člen středopravé koaliční vlády podporuje reformy a škrty mající zajistit snížení deficitu veřejných peněz. Podle agentury Factum Invenio by v září v teoretických volbách do sněmovny získala TOP 09 přes 16 procent hlasů, tedy asi o půl procenta méně než ve skutečných květnových volbách.

Schwarzenberg dnes mobilizoval voliče, aby stranu přišli podpořit především v hlasování do Senátu. „Abychom všechny reformy prosadili, tak potřebujeme také podporu v Senátu,“ vysvětlil svůj postoj. Senát je podle něj důležitější, než si lidi myslí, a pokud jej ovládne opozice, může reformy zbrzdit. Dále také zdůraznil, že i ve městech a obcích je důležité pokračovat v ozdravování finančních poměrů.

Brífink TOP 09 (zdroj: ČT24)

Na jihu Čech spolupráce s ODS nebude

„Vzhledem k místním podmínkám nelze uzavřít koaliční spolupráci s českobudějovickou kandidátkou ODS,“ stojí v dnešním stranickém usnesení. TOP 09 vadí údajná provázanost politiků ODS na některé vlivné regionální podnikatele. Spolupráce s ODS by tak prý TOP 09 na jihu Čech znevěrohodnila v očích jejich voličů. Podle prvního místopředsedy strany a ministra financí Miroslava Kalouska vyšla iniciativa v tomto směru přímo z TOP 09 v Českých Budějovicích. „Přijeli se poradit s předsednictvem strany a my jsme vyjádřili podporu jejich stanovisku,“ řekl.

Schwarzenberg podotkl, že na komunální úrovni budou jednání o koaliční spolupráci výlučnou záležitostí tamních stranických organizací. „Vedení strany je může upozornit na nějaké nebezpečí nebo na to, co by bylo výhodnější, městské nebo regionální sdružení ale musí samo rozhodnout, co chce,“ vysvětlil.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24