Vesecká vrátila do hry věc policistů stíhaných kvůli lustraci

Plzeň - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká zasáhla do případu skupiny plzeňských policistů podezřelých z nezákonného lustrování. Svým rozhodnutím zrušila usnesení plzeňského státního zástupce, jenž před několika týdny trestní stíhání příslušníků zastavil. Vyšetřování tak bude pokračovat.

„Zmínění policisté bez služebního důvodu nezákonně lustrovali osoby v elektronické databázi ministerstva vnitra. Takto získané informace zneužili ve prospěch vlastní nebo ve prospěch jiných osob,“ uvedla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová. Policisté se tak údajně dopustili trestného činu nezákonné lustrace ve spojení se způsobením vážné újmy.

Do případu zneužívání databáze ministerstva vnitra by mělo podle zatím nepotvrzených informací být zapleteno sedm policistů. Podle deníku Právo se jedna část z nich snažila zkompromitovat nepohodlné úředníky, kteří stáli v cestě člověku trestanému za ukládání nelegálních odpadů. Druhá část policistů pak údajně usilovala o odstranění ekologického aktivisty, který „dělal problémy“ developerské firmě. Stíhání dotyčných zastavil před časem státní zástupce Okresního státního zastupitelství Plzeň-město Michal Klíma. Nově se bude žalobce muset řídit právním názorem Nejvyššího státního zastupitelství.

Do kauzy byl podle Práva zapleten například bývalý detektiv z plzeňské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Pro jednoho z podnikatelů měl údajně zjišťovat informace o osobách, které z titulu své funkce rozhodovaly o pokutách za porušení zákonů v oblasti životního prostředí. Mezi lustrovanými byli lidé z vedení odboru životního prostředí tachovské radnice, zaměstnanci ministerstva životního prostředí, české inspekce životního prostředí. Další dva policisté pak údajně podle listu shromažďovali informace a osobní údajně o jednom z ekologických aktivistů, a to pro jiného podnikatele.