Železný dostal za pokus o poškozování CME podmínku

Praha – Vladimír Železný dostal za pokus o poškozování věřitele, společnost CME, tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let. Městský soud mu také uložil třímilionovou pokutu. Jde o trest souhrnný, protože Železný už dříve dostal dvouletou podmínku za krácení daní při dovozu obrazů z ciziny. Železný se proti rozsudku odvolal, případ tak poputuje k vrchnímu soudu. Celá kauza už se přitom táhne devět let.

Železný se údajně naoko zbavoval majetku, aby nemusel splácet závazek vůči společnosti CME. V tom mu měli pomáhat i právníci Aleš Rozehnal resp. Ondřej Kuchař, kteří dnes také dostali podmíněné tresty - 30 resp. 24 měsíců. Také oni se proti rozsudku na místě odvolali.

Všichni tři podle obžaloby v letech 1999-2001 převáděli nemovitosti a finance bývalého ředitele TV Nova na nově zakládané společnosti. Přestože Železný majetkem nadále disponoval, nebylo podle žalobců možné uskutečnit předběžná opatření, která soudy kvůli uspokojení pohledávky ve výši 23,35 milionu dolarů (při dnešním kurzu zhruba 414 milionů korun) vydaly.   

Telefonát Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Železnému i dalším obviněným hrozilo až osm let vězení. Prvoinstanční soud v roce 2008 dospěl k závěru, že se v této souvislosti nedopustili trestného činu. Podle tehdejšího vyjádření předsedy senátu k odsouzení nestačí, že je uspokojení nároků věřitele oddalováno nebo ztíženo. Železný měl navíc další majetek, který byl dostupný - například sbírku obrazů, starožitný nábytek nebo obchodní podíl v CET 21. Odvolací Vrchní soud v Praze ovšem rozhodnutí v neveřejném jednání zrušil.   

Americká společnost CME se v trestním řízení žádné náhrady škody nedomáhá. Pohledávku podle dřívějšího vyjádření jejích právníků uhradili vlastníci společnosti CET 21, skupiny PPF a MEF Holding. Obžalobě původně čelila i Edita Janečková, v jejím případě již osvobozující rozsudek nabyl právní moci.