Inventura demokracie přiblíží Pražanům kandidáty na primátora

Praha – Dnes v sedm hodin večer proběhne v Praze v Institutu ekonomických studií veřejná debata s názvem Vyznáte se v Praze?, která si klade za cíl představit všechny kandidáty na pražského primátora - a usnadnit tak voličům rozhodování v nadcházejících volbách. Akci organizuje studentská iniciativa Inventura demokracie za podpory organizace Změň politiku.

„Politika magistrátu je do značné míry netransparentní. My jsme proto kandidáty na primátora přivedli na jedno místo a chceme dát lidem možnost se jich zeptat na to, co se jich zajímá,“ vysvětlil vedoucí Inventury demokracie Tomáž Drážný ve Studiu ČT24. Aby se diskuse nezvrhla v politickou agitaci, bude podle Drážného jedním z hostů i Martin Kameník ze sdružení Oživení, které se zabývá komunální politikou. Iniciativu i podobná další sdružení, která se zajímají o veřejný život, kladně hodnotí analytik ČT Jindřich Šídlo. „Je to důkaz toho, že se o politiku ještě někdo zajímá, měl jsem obavu, že v Česku zavládla skepse a rezignace,“ podotkl s tím, že je dobře, že se o politiku či politiky zajímají mladí lidé.

V diskusi vystoupí:

  • Markéta Reedová (VV)
  • Jiří Dienstbier ml. (ČSSD)
  • Jiří Witzany (SNK-ED)
  • Zdeněk Tůma (TOP09)
  • Bohuslav Svoboda (ODS)
Studio ČT24 o debatě Vyznáte se v Praze? (zdroj: ČT24)

Komunální volby proběhnou už tento pátek a sobotu. Volby v Praze se od voleb v jiných městech liší tím, že kromě místních samospráv volí lidé i do zastupitelstva hlavního města Prahy, letos v sedmi volebních obvodech. Drážný ve Studiu vyzval k tomu, aby lidé ke komunálním volbám šli a vybrali si toho správného politika. „Lidé si neuvědomují, že komunální politik jejich život ovlivní více, než ten ve sněmovně,“ uvedl vedoucí Inventury. Cílem tohoto sdružení podle něj je, aby se lidé více angažovali v občanské společnosti. „Správná demokracie je, když funguje občanská společnost," dodal.

Iniciativa Inventura demokracie se soustředí na transparentnost zadávání veřejných zakázek a s tím související lobbing, odpolitizování kontrolních institucí, mediální rady, poslaneckou a senátorskou imunitu a přílepky.

„Inventura demokracie je studentská iniciativa sdružující studenty, kterým není lhostejný  současný stav demokracie a politické kultury v České republice a kteří se rozhodli s tímto stavem něco dělat. Našimi hlavními zásadami jsou politická neutralita a naprostá korektnost. Nepodporujeme a nikdy nebudeme podporovat žádné konkrétní politické uskupení a nebudeme nikdy nikoho očerňovat, ať už přímo nebo nepřímo. Naším cílem je proto dlouhodobě se snažit zvýšit aktivitu mladých lidí a jejich zájem o veřejné dění v naší demokracii a vytvořit inspirativní prostředí pro vznik dalších občanských iniciativ podobných Inventuře demokracie,“ píše se na webu Inventury.