Havel vyzval Írán, aby propustil vězněnou právničku Satúdéovou

Praha - Bývalý český prezident Václav Havel dnes vyzval Írán, aby propustil vězněnou právničku a obhájkyni lidských práv Nasrín Satúdéovou. Žena na protest proti svému neoprávněnému zadržení íránskými úřady začala před dvěma týdny držet hladovku. V úterý o jejím případu na mezinárodní konferenci Forum 2000 v Praze informovala íránská nositelka Nobelovy ceny za mír (2003) Šírín Ebadíová. Havel Satúdéovou v závěru konference podpořil stejně jako předtím disidenty z Číny, Kuby, Barmy a dalších zemí.

„Její stav ve vězení je velmi špatný, je mučena, dosud se nemohla spojit s rodinou či právníkem,“ řekla v pondělí Ebadíová, která žije v exilu v Londýně a přijela do Prahy na konferenci. Podle ní se situace na poli lidských práv v Íránu zhoršuje ze dne na den. Konstatovala, že v Íránu je vysoký počet vězněných novinářů a politických vězňů, studenti jsou zavíráni dokonce i za malou kritiku společnosti, chybí náboženská svoboda - lidé jsou tvrdě pronásledováni za přechod od islámu ke křesťanství. V červnu Ebadíová uvedla, že počet politických vězňů překročil 800.

Forum 2000 dnes končí

Havel v pondělí prohlásil, že bude disidenty zvát nadále do Prahy, třebaže jim režimy nechtějí cestování povolit. Vyzval rovněž čínské úřady, aby na svobodu pustily disidenta a čerstvého nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa. Kromě čínského představitele se to podle něj týká také barmské disidentky Aun Schan Su Ťij či kubánských disidentů.

Třídenní konference Forum 2000, která měla motto Svět, ve kterém chceme žít, dnes končí. Letos se uskutečnil její 14. ročník. Během každoroční debatní události, která vznikla v době Havlova prezidentského úřadu, se do české metropole sjíždějí myslitelé a osobnosti z různých oblastí společenského života. Kritici Havlovi vytýkají, že je to elitářský klub. Není to pravda, odmítl Havel tento názor. Podle něj je platforma Fora 2000 velmi demokratická a kdokoli může přijít říci svůj názor.

Vydáno pod