Královéhradecký kraj přikáže povinnou zimní výbavu tam kde loni

Hradec Králové – V hornatém Královéhradeckém kraji bude od listopadu na 30 úsecích platit povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Jejich seznam se oproti loňsku nezměnil, jedná se vesměs o silnice II. a III. třídy v Krkonoších a Jestřebích horách na Trutnovsku a v Orlických horách na Rychnovsku. Na žádné státní silnici není zimní výbava potřeba. Dopravní značky označující začátek úseku postaví krajští silničáři na místa, kde je prostor k odstavení vozu a nasazení řetězů, slíbil mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Povinnost mít zimní výbavu bude například platit v úsecích od Dolního Maršova do Pece pod Sněžkou, Horní Malé Úpy, Horního Maršova, Černého Dolu a Albeřic. Jen se zimními pneumatikami se řidiči dostanou do Špindlerova Mlýna, Strážného, Dolního Dvora, Žacléře, Lampertic a Prkenného Dolu. Zimní výbava bude nutná prakticky na všech silnicích v Orlických horách. Platit bude i v okolí Velkých Svatoňovic na Trutnovsku. Podrobné mapy silnic na Trutnovsku a Rychnovsku zveřejnil Královéhradecký kraj na svém webu.

Řidiči, který nebude značku respektovat, hrozí bloková pokuta až 2000 korun a zapsání jednoho bodu. U automobilů do 3,5 tuny musí být u zimních pneumatik hloubka dezénu hlavních drážek nebo zářezů nejméně čtyři milimetry na všech kolech. U vozidel nad 3,5 tuny pak hloubka drážek musí být nejméně šest milimetrů na všech hnacích kolech. Použití zimních pneumatik může být nahrazeno použitím sněhových řetězů.