Rozpuštění Dělnické strany bude řešit Evropský soud

Praha – Krajně pravicová Dělnická strana se obrátila na Evropský soud pro lidská práva, nelíbí se jí totiž verdikt Nejvyššího správního soudu, kterým byla strana rozpuštěna. Soud takto rozhodl v únoru s tím, že v programu, idejích a symbolech strany nalezl xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, tedy ideologii spojenou s Adolfem Hitlerem. Dělnická strana proti svému rozpuštění podala stížnost, tu ale Ústavní soud odmítl.

Strana podle Nejvyššího správního soudu podněcovala k násílí a usilovala o radikální změnu demokratického zřízení. Navíc prý také uměle vytvářela pocity ohrožení, třeba ze strany cizinců a imigrantů. „Dělnická strana se žalobou domáhá verdiktu, který by konstatoval, že při politickém procesu s Dělnickou stranou byla Českou republikou porušena práva na spravedlivé řízení, dále porušena svoboda shromažďování a sdružování a svoboda projevu,“ uvedl organizační tajemník Dělnické strany sociální spravedlnosti Jiří Štěpánek. DSSS je přitom nástupkyní Dělnické strany. 

Stejnou žalobu chce podle něho podat i předseda Dělnické strany a volební lídr DSSS Tomáš Vandas. „Neboť se cítí být českou justicí v tomto sporu diskriminován a současným režimem jsou mu odepírána základní ústavní práva na svobodu slova a projevu,“ dodal Štěpánek.