Likvidace nebezpečných látek z domu na Svitavsku bude stát miliony

Pardubice – Likvidace nebezpečných látek v Bělé nad Svitavou může trvat až několik měsíců a bude stát až šest milionů korun. Místní obyvatelé ale ohroženi nejsou. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Pardubického kraje a policie. Policie našla nebezpečné látky v domě 45letého muže, přechovával tam několik funkčních samopalů a sloučeniny obsahující radioaktivní uran. Muž má trvalý pobyt v Německu, kde ho rovněž hledala policie kvůli nalezeným chemikáliím neznámého původu, munici, rozbuškám a částem automatických zbraní v jeho bytě v Koblenzi.

Radioaktivní materiál i vojenské zbraně už policie z místa odvezla, stále tam ale zůstávají chemikálie, respektive chemický odpad. Policie v domě rovněž nalezla zhruba dva kilogramy průmyslové výbušniny, která také zatím zůstává na místě. Krajský ředitel pardubické policie Radek Malíř uvedl, že muž všechny věci shromažďoval během několika let, šlo prý v podstatě o jeho koníček. V Česku hrozí muži za trestné činy nedovolené ozbrojování a nedovolená výroba a držení jaderného materiálu a zvláštního štěpného materiálu až pět let ve vězení. Na území republiky nemá muž zbrojní pas. 

Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) očekává, že všechny složky, které se na případu podílejí, budou neprodleně a rychle jednat. Kraj také nabízí finanční pomoc při likvidaci nebezpečných látek, protože několikamilionová částka je nad možnosti obce. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Muže vyšetřuje i německá policie, se kterou jsou čeští kolegové v kontaktu. V jeho bytě v Koblenzi našla chemikálie neznámého původu, munici, rozbušky a části automatických zbraní. Podle serveru Rhein-Zeitun byly jeho byt, sklep i půda plné odpadků. Kvůli prohlídce bytu prý bylo celé okolí uzavřeno a sousedé museli opustit své domovy.

Domek v Bělé nad Svitavou je pod dohledem policie
Zdroj: ČT24