Případ údajného vyhrožování šéfa Sazky policie odložila

Františkovy Lázně (Chebsko) - Policie odložila případ údajného vyhrožování šéfa Sazky Aleše Hušáka vedení Františkových Lázní. Oznámil to starosta lázní Ivo Mlátilík. Právě on podal letos v květnu na Hušáka trestní oznámení poté, co dostal Hušákem podepsané dopisy, které reagovaly na zákaz výherních videoterminálů ve městě. Hušák už dříve obvinění odmítl. Starosta podal trestní oznámení na Vrchní státní zastupitelství pro podezření ze spáchání trestného činu vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a dále pro podezření z trestného činu vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

„Bohužel policie na tom nespatřila trestné jednání. Je to divné, ale co s tím dělat? Odvolávat se v takových případech nemá smysl,“ uvedl starosta s tím, že spory o videoterminály budou stejně ještě pokračovat. Vedení Sazky už dříve uvedlo, že obvinění jsou nesmyslná a nepodložená. „Po ukončení šetření orgánů činných v trestním řízení se bude generální ředitel Sazka, a.s., bránit právní cestou, žalobou na ochranu osobnosti a oznámením pro trestný čin pomluvy,“ sdělil v květnu mluvčí společnosti Zdeněk Zikmund.

„Dostali jsme čtyři dopisy. Vyhrožuje nám například tím, že škoda, která vznikne Sazce, přejde na mě. Vyhrožuje zastupitelům i městské radě. V dopisech tak ovlivňuje mínění zastupitelů a straší je,“ uved už dříve Mlátilík. To, že Hušák vyhrožuje jemu, by podle svých slov snesl, „ale když vyhrožuje i zastupitelům, kteří nemusí mít takové právní vědomí, rozhodli jsme se trestní oznámení po poradě s právníky podat,“ uvedl v květnu.

Město zakázalo videoterminály, které povoluje bez ohledu na názor obcí ministerstvo financí, od března. Podle stanoviska ministerstva vnitra tím překročilo své pravomoci. Žádost o zrušení vyhlášky ale město odmítlo s tím, že se obrátí na Ústavní soud. Protože Sazka odmítla videoterminály ve městě odpojit, město ji udělilo pokutu 100 tisíc korun s tím, že pokud bude v jejich provozování pokračovat, budou následovat další pokuty. Radnice chtěla Sazce videoterminály dokonce zabavit, Krajský úřad Karlovarského kraje ale v červnu předběžné opatření zrušil.

Videoloterijní terminál
Zdroj: ČT24