OVM a příjmy obcí: Praze nechceme brát ani korunu, tvrdí Gazdík

Praha – Poslední předvolební speciál Otázek Václava Moravce se zaměřil na postavení velkých měst a malých obcí. Jako hosté proto přišli do studia pražský primátor Pavel Bém, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a starosta obce Suchá Loz Petr Gazdík a předseda senátorského klubu ČSSD a starosta Bohumína Petr Vícha. O vyhrocené situaci na radnici Prahy 1 hovořili starosta této městské části Filip Dvořák (ODS) a zastupitelka Jana Pařížková (VV).

Financování měst a obcí v České republice nemá podle Gazdíka doposud žádný systém: „Bylo nějakým způsobem divoce nastaveno a dodnes nikdo neumí vysvětlit, proč má například jiné příjmy Plzeň a jiné České Budějovice, když plní naprosto podobné samosprávné funkce.“ Svaz měst a obcí ve spolupráci s ministerstvem financí a vysokými školami proto prováděl v uplynulých dvou letech analýzu. „Má několik set stran a podle mého názoru je absolutně k ničemu,“ domnívá se Vícha. Rozpočtové určení daní se navíc podle něj jen těžko prosadí: „Poslanci a senátoři jsou zástupci větších měst, vláda pravděpodobně nepřidá ani korunu a jakákoliv změna ve prospěch menších obcí by byla na úkor těch větších.“

Gazdík, který byl členem komise, jež se na analýze podílela, ale s její kritikou nesouhlasí. Analýza podle něj ukazuje jednotlivé položky rozpočtových kapitol obcí a měst a to, jak na různé věci doplácejí. Domnívá se proto, že právě podle ní by mělo ministerstvo financí začít vycházet a připravit nový zákon. Upozornil navíc, že podle posledního návrhu by měla Praha, Brno, Ostrava a Plzeň zůstat na stejné úrovni a příjmy by jim tedy neklesly, jak se původně předpokládalo. „Všem ostatním obcím a městům by měly být rozpočty posíleny,“ dodal s tím, že peníze se vezmou z národních dotačních titulů, které jsou nyní rozdělovány „byrokraticky a nesmyslně a některé už vůbec neplní funkci“.

Bém: Ideální spravedlivé řešení neexistuje

Pavel Bém:

„Osm let se snažím získat ideální přerozdělení toho, co získá Praha na jednotlivé městské části… V některých je minimální dotace na obyvatele 2 400 korun, což je třikrát méně, než má Petr Gazdík ve své obci, někde jsou to čtyři tisíce.“

Podle primátora Pavla Béma ale ideální spravedlivé řešení neexistuje: „Vždy se ve finále jedná o politické rozhodnutí.“ Zároveň upozornil, že Praha má nejen působnost obce, ale i kraje, nelze ji proto srovnávat například se Suchou Lozí nebo jinými obcemi v České republice. Primátor ale souhlasí s tím, že rozpočtové určení daní by se mělo odvíjet od toho, o co vše se obec nebo město stará. Praha proto podle něj zohledňuje při rozdělování peněz počet škol a žáků, rozsah veřejné zeleně, délku komunikací, o které se obec musí starat, i rozsah výkonu státní zprávy: „Tak vytváříme relativně spravedlivější rozdělení.“

Obce mají i kvůli finanční krizi problémy s hospodařením. Vícha vidí problém mimo jiné i v přenesené působnosti obcí, která je stojí nemalé peníze. Stát na tuto činnost pouze přispívá, část nákladů tak musí hradit obec sama. Upozornil například na datové schránky. Pro obce měly být zdarma, nyní se ale uvažuje, že se zpoplatní. „Audit ve veřejné správě, který je třeba udělat, může zrušit i 50 procent agendy, jen k tomu musí někdo najít odvahu,“ reagoval Bém.

VV: S ODS na Praze 1 po volbách spolupracovat nebudeme

Jana Pařížková

„Městská část dlouhodobě prodává a pronajímá obecní byty v rozporu se schválenou bytovou koncepcí.“

Do studia přijal pozvání i starosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS), o kterém se někdy mluví jako o nejodvolávanějším starostovi. Jeho největšími kritiky jsou na radnici zastupitelé z Věcí veřejných. VV si dokonce předsevzaly, že s lídry kandidátky ODS zde nebudou po volbách spolupracovat. Vadí jim především Jan Bürgermeister, který je na čtvrtém místě kandidátky. „Myslím si, že to není to, co nám pomáhá zvítězit v těchto volbách,“ přiznal Dvořák. Podle zastupitelky a kandidátky na starostku Prahy 1 Jany Pařížkové (VV) stál právě Bürgermeister ještě jako starosta za zpackaným výběrovým řízením, které stálo Prahu 1 do dnešní chvíle 500 milionů korun. Netransparentní nakládání s bytovým fondem nyní vyšetřuje i police. Dvořák ale oponoval, že Praha půdní byty zrekonstruovala za 544 milionů a prodala je za 816.

Ve speciálu se řešila i případná změna volebního zákona. Petr Gazdík by podle svých slov uvítal, kdyby měly menší obce možnost přímé volby starostů. Poprvé si ho takto zvolili obyvatelé jihočeské vesnice Nákří. Dopad výsledků komunálních a senátních voleb na vládní a celostátní politiku komentovali v OVM politolog a rektor Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma spolu s politologem z Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Janem Outlým.

Vydáno pod