Koncentrace prachu v ovzduší na severu Moravy mírně klesly

Ostrava - Průměrné denní hodnoty polétavého prachu v Moravskoslezském kraji se dnes odpoledne na všech měřicích stanicích snížily, přesto dále zůstávají nad povoleným limitem 50 mikrogramů na metr krychlový. Signál regulace vyhlášený v úterý odpoledne kvůli smogové situaci je zatím platný. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle meteorologů však během dnešního dne a noci už nelze očekávat zlepšení celkové imisní situace a denní koncentrace prašného aerosolu se dále budou držet nad mezní hranicí. S výrazně znečištěným ovzduším se obyvatelé regionu musí potýkat už od minulého týdne.

Nejhorší situace už jen v Třinci

Denní limit pro polétavý prach je více než trojnásobně překročen už jen v Třinci na Frýdecko-Místecku, kde je to 160 mikrogramů na metr krychlový. Ještě ráno byl více než trojnásobek zaznamenán na třech místech. Pod hranicí 100 mikrogramů na metr krychlový se už dostalo šest z 15 měřicích stanic, ráno byly pouze dvě. Nejméně škodlivin v kraji dýchají lidé v Opavě, kde bylo naměřeno 72 mikrogramů na metr krychlový.

Meteorologové vyhlásili upozornění na možnost výskytu smogové situace vlivem zhoršených rozptylových podmínek kvůli množství prachových částic v ovzduší už v pátek. Pokud se stav v takovém případě dále zhoršuje, může být vydán právě signál regulace, což znamená, že firmy musejí přijmout ve výrobě ekologická opatření, a začít tak dodržovat své regulační řády. Ten je v platnosti od úterního odpoledne. Také lidé by měli v těchto dnech minimalizovat množství vypouštěných škodlivin do ovzduší a omezit jízdy automobily.

Lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem se při překročení imisního limitu 100 mikrogramů na metr krychlový doporučuje omezit venku zvýšenou fyzickou zátěž. Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi. Obyvatelstvo je tam vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví.

Díky odstavení Koksovny Jan Šverma by se mělo ovzduší zlepšit

Společnost OKK Koksovny, která je dceřinou firmou New World Resources (NWR), dnes zahájila v Koksovně Svoboda zkušební provoz nové koksárenské baterie. Investovala do ní 1,6 miliardy korun. Umožní jí vyrábět všechny druhy koksu a pružněji reagovat na poptávku na trhu. Se zahájením plného provozu nové baterie na přelomu roku plánuje firma uzavření svoji druhé Koksovny Jan Šverma v Ostravě, jejíž životnost skončila. Z 363 jejich pracovníků opustí firmu téměř 190 lidí, většina zbývajících zaměstnanců bude převedena na nový provoz do Koksovny Svoboda, kde společnost centralizuje výrobu. Po odstavení Koksovny Jan Šverma, což má být na konci tohoto roku, budou OKK Koksovny ročně produkovat místo současných 1,3 milionu tun koksu 800.000 tun. Tím by se mělo snížit množství vypouštěných emisí z firmy zhruba o 30 procent.

Hustá doprava
Zdroj: ČT24