Na Vsetínsku hořel velký statek, jeho majitel přitom asi zemřel

Mikulůvka - Hasiči se dnes od čtvrté hodiny ranní potýkali s rozsáhlým požárem velkého statku v obci Mikulůvka na Vsetínsku. Hořely dvě obytné budovy, přístavek a stodola. Při následném vyklízení zcela zničené stodoly hasiči našli ostatky lidského těla, zřejmě majitele statku, kterého od rána hledali. To musí ale potvrdit pitva. Požár podle policie způsobil škodu za několik milionů korun. Na místě zasahovalo devět jednotek hasičů, příčina vzplanutí je v šetření.

„Od prvních momentů, kdy jsme přijeli na místo a policisté nalezli batoh majitele a jeho další věci, jsme po něm pátrali. Policisté se ho snažili najít, hasiči prohledávali obytné části, tam jsme ho nenašli. Začali jsme mít podezření, že by mohl být v některé ze zničených částí. Postupně, jak jsme požár uhasili a dostávali se do jednotlivých míst, která byla zničena, tak jsme opravdu objevili ohořelé torzo lidského těla ve zcela zničené stodole,“ popsal pátrání po majiteli statku mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Podle něho se v letošním roce jedná již o desátou oběť požárů ve Zlínském kraji. „Při letmém pohledu do statistiky předcházejících let je zřejmé, že letošní rok bude v regionu patřit k těm nejtragičtějším,“ doplnil Mitáček.

Tragický požár v obci Mikulůvka na Vsetínsku (zdroj: ČT24)

Podle policie požár oznámil hospodský z nedalekého pohostinství. V tu dobu však již byla v plamenech zejména stodola. Oheň se dále rychle rozšířil na blízký rodinný dům, který byl také celý zničen, a hospodářský přístavek. V krátké době však byl ohrožen i vedlejší obytný dům, jenž plameny poškodily. „Spali zde dvaatřicetiletý muž a pětadvacetiletá žena, kteří stavení včas opustili. Vzbudili se v momentě, kdy začalo praskat v oknech,“ přiblížila vsetínská policejní mluvčí Ludmila Brousilová. Dodala, že na místo nad ránem dorazila i sestra pohřešovaného majitele domu.

Likvidace požáru trvala sedm hodin

Požár se hasičům podařilo lokalizovat asi po hodině intenzivního hašení, jeho celková likvidace trvala zhruba sedm hodin. „Vyšetřovatel hasičů, který na místě požáru pracoval od časných ranních hodin, si už provedl předběžné ohledání místa. Postupně vylučuje různé možnosti a příčiny vzniku požáru,“ uvedl Mitáček. Na místo byl povolán speciálně cvičený pes pro vyhledání akcelerantů hoření.

Na zničené stodole, hospodářském přístavku a obytném domu byla předběžně odhadnuta škoda asi na 1,5 milionu Kč. Tato soustava budov byla požárem zcela zničena nebo výrazně poškozena. Na sousední celoročně obývané chatě, kterou požár částečně zasáhl a poškodil obvodovou část i střechu, si majitelé odhadli škodu asi na 800 000 korun. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další části tohoto domu před zničením asi za jeden milion korun.