Skrytá nahrávka prý dokládá manipulaci s milionovou zakázkou

Brno - Pouze několik dní před volbami byla zveřejněna nahrávka, která naznačuje manipulaci se zakázkou v hodnotě více než 1,3 milionu korun. Novináři Aktuálně.cz získali zvukový záznam rozhovoru, v němž významní brněnští politici a podnikatelé hovoří o penězích pro jednotlivé aktéry zakázky na komunikační kampaň Zdravá výživa z roku 2008, kterou získala brněnská společnost Sun Drive Communicaton. Do kauzy jsou zapleteni šéf vítězné firmy Jiří Carda, lidovecký zastupitel Jihomoravského kraje František Adamec a vedoucí odboru zdravotnictví Jihomoravského kraje Josefa Drbal, který je jako nestraník dvojkou na brněnské kandidátce TOP 09. Adamec už oznámil, že odstoupí z lidovecké kandidátky ve Vyškově.

Tajně pořízený zvukový záznam zachytil rozhovor mezi ředitelem Cardou a úředníkem Drbalem. Carda na ní údajně přiznává, že šlo při schvalování zakázky 200 tisíc bokem do kapsy tehdejšího krajského radního pro zdravotnictví Františka Adamce. „Ve vazbě na toho Františka (Adamce) ale tady to bylo dokonce myslím tři sta, ne? Nebo tak nějak. To je dost, ne? Míň? Dvě stě?,“ ptá se na záznamu Drbal. „Dvě stě, no,“ potvrzuje Carda.

Podle serveru Aktuálně by se v případě prokázání jednalo o vážný doklad korupce ve druhém největším městě Česka. Výpovědi jednotlivých aktérů a jejich skutečná role v případu jsou ale zatím nejasné.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Drbal ovšem už potvrdil pravost nahrávky: „Ano, je to náš rozhovor, ten obsah sedí. Bavili jsme se o jedné ze zakázek kraje a o penězích pro pana doktora Adamce, které v rámci té zakázky měl dostat.“ Další otázky ale Drbal nechal bez komentáře s tím, že se hodlá obrátit na policii. To, že se nahrávka objevila v médiích dva dny před volbami, je prý podle Drbala náhoda. Vedení jihomoravské TOP 09 za kauzou účelévé jednání svého člena nevidí.

Na podezření z korupce už zareagovalo vedení kraje, hejtman Michal Hašek (ČSSD) nařídil mimořádnou kontrolu zakázky. „Jde o dobré jméno kraje i transparentnost jeho činnosti. Proto budu jako hejtman žádat důsledné prošetření celé věci. Jihomoravský kraj bude samozřejmě připraven k plné spolupráci s příslušnými orgány státu,“ uvedl hejtman v tiskové zprávě. Výsledky mimořádné kontroly ovšem budou známé až za několik týdnů.  

Adamec, který nyní pracuje jako lékař, korupci popírá. Z kandidátky, na které obsadil šesté místo, přesto odstoupí. „Udělá to i přesto, že jsme jej přemlouvali, aby zůstal,“ uvedla tajemnice vyškovské organizace strany Františka Halfarová. Krajský tajemník lidovců Petr Cajzl dodal, že Adamec podá trestní oznámení na Drbala. Obvinění se prý zřejmě účelově objevilo před volbami. „Divím se tomu, čeho všeho jsou lidé před volbami schopní,“ uvedl Cajzl.

Že bych vzal obálku a dal jí Adamcovi, to ne

Také ředitel firmy Sun Drive Communication Carda odmítl, že by jeho společnost politika uplatila. „Že bych vzal obálku a dal jí Adamcovi, to rozhodně ne,“ komentuje kauzu Carda. Také on prý podá na Drbala trestní oznámení pro pomluvu.

Zakázku na „Komplexní zabezpečení komunikační kampaně Zdravá výživa v roce 2008“ na první pohled neprovázelo žádné pochybení. Vedení Jihomoravského kraje uzavřelo smlouvu s firmou Sun Drive Communication za vlády hejtmana z KDU-ČSL Stanislava Juránka. Ten nyní kandiduje do Senátu za obvod Brno-město.

Později ale úředníci krajského úřadu zjistili, že firma neplní smlouvu. Rada kraje firmě proto udělila pokutu 148 tisíc korun. Jenže vzápětí také schválila dodatek k původní smlouvě, podle kterého společnost Sun Drive Communication dostala z fondu pro zdravotnictví dalších 145 tisíc korun. Pokuta tedy vlastně vyšla na tři tisíce korun.

Josef Drbal
Zdroj: ČT24