Incheba odmítá odpovědnost za škody na Průmyslovém paláci

Praha - Společnost Incheba odmítá odpovědnost za škody, které před dvěma lety způsobil požár pražského Průmyslového paláce. Reaguje tak na úterní rozhodnutí rady hlavního města, které ji a další dvě firmy chce zažalovat kvůli náhradě škody. Zástupce Incheby Radovan Ježovič uvedl, že Praha k takovému postupu nemá žádné konkrétní důvody a její jednání označil za neseriózní.

Náměstek primátora Milan Richter (ODS) v úterý uvedl, že radní rozhodli o podání žaloby na základě doporučení advokátních kanceláří. Podle jejich stanovisek prý nelze společnosti Incheba, P.a.p.s.t. a Eur-med vyloučit z odpovědnosti za škodu způsobenou požárem. Incheba měla v době požáru Výstaviště pronajaté, P.a.p.s.t. opravoval elektroinstalaci a Eur-med měl v pronájmu stánek, který začal hořet. Pokud by podle právníků Praha do 18. října žalobu nepodala, hrozilo by promlčení.

„Považujeme tento postup za nedůvodný, alibistický a nedůstojný,“ napsal Ježovič. Současná rada podle něj dosud žádný nárok na náhradu škody vůči Inchebě neuplatnila a nyní o podání žaloby rozhodla bez konkrétního důvodu: „Pokračuje tak v neefektivním vynakládání milionů korun daňových poplatníků na neefektivní právní služby.“

Ježovič Inchebu brání, že žádnou odpovědnost za požár nenese, což údajně potvrdilo i policejní vyšetřování. „V případě, že hlavní město Praha zahájí vůči naší společnosti právní kroky směřující k náhradě škody, vytvoří si Incheba takový právní rámec, aby si zabezpečila náhradu škody, kterou jí hlavní město Praha způsobilo,“ dodal. Pojišťovny dosud městu vyplatily 181 milionů korun, Praha ale tuto částku považuje za nízkou a škodu vyčíslila na více než 1,2 miliardy korun.

Milan Richter
Zdroj: ČT24